U planu uvođenje bunjevačkog jezika u institucije i ustanove u Subotici

Predstavnici Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS) najavili su uvođenje bunjevačkog jezika, pored škola, i u druge institucije i ustanove u Subotici.
U planu uvođenje bunjevačkog jezika u institucije i ustanove u Subotici
Foto: 021.rs
Kako su najavili, u narednom periodu planiraju da prošire svoj uticaj i na Bunjevce koji žive u Mađarskoj.
Nosilac liste za izbor za nacionalni savet Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je da je slogan "Složno za Bunjevce" nastao iz želje da predstave na koji način vide budućnost novog saziva Bunjevačkog nacionalnog saveta, da rade svi zajedno i složno.
"Da Bunjevci u Subotici, Somboru i Mađarskoj zajedno budu jak oslonac jedni drugima", rekla je Kujundžić Ostojić.
 
Navela je da je Bunjevački nacionalni savet u proteklim godinama radio na standardizaciji jezika, da su objavljeni rečnik i gramatika bunjevačkog jezika.
 
"Objavljena je i knjiga o 1945. godini, o tamnom oblaku koji stoji iznad nas i koji nas prati u razvoju, napretku i radu. Zalagaćemo se da se 1945. godina konačno okarakteriše kao akt asimilacije. Savet je organizovao obeležavanje nacionalnih praznika i brojnih manifestacija u cilju očuvanja bunjevačke kulture, tradicije i običaja", istakla je Kujundžić Ostojić.
 
Dodala je da je bunjevački uveden i u srednjim školama, kao i da je formiranje lektorata za bunjevački jezik važan preduslov za uvođenje ovog jezika u ustanove, organizacije i predškolske grupe.
 
Potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Veljko Vojnić, istakao je da ova zajednica mora imati što veći broj stručnih prevodilaca koji će imati sertifikat o poznavanju književnog bunjevačkog jezika.
 
Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održaće se u nedelju, 13. novembra.
  • Vazd

    08.11.2022 14:12
    Tibi
    Kao sto se mi bunimo kada Crnogorce nazovu autohtonom nacijom, koja govori crnogorski jezik, a Hrvati likuju i "podrzavaju" ideju "crnogorstva", tako sada mozemo mi i za Bunjevce.
    Kakav BUNJEVACKI JEZIK, upitno je da li i hrvatski jezik prava lingvisticka jedinica, a ne samo politicka, a ne BUNJEVACKI, hajde saberite se ljudi!
    Kao sto su Crnogorci deo srpskog naroda, tako su i Bunjevci deo hrvatskog naroda, dosli iz zapadne Hercegovine, odakle su doneli i ikavski govor, a ova prica za Bunjevce u Vojvodini, bukvalno veze nema sa realnom etno-lingvistickom slikom Vojvodine, vec samo politicka igra kako bi se nekom podrio temelj, kome god, ali je to!
  • pajo patak

    08.11.2022 13:33
    da parafraziram Čvarkova
    koji je davno rekao u državnom poslu na izvornom bunjevačkom: Biži dibilko; bižte dibilci !
  • Licemerje položeno 8

    08.11.2022 12:52
    Interesantno je da Bunjevci nisu u redu ali su zato takozvani Vojvođani nastali projektom kako bi se veštački odrodili od srpske nacije u redu, bunjevački jezik ne može a izmišljanje vojvođanskog jezika zato itekako može. Nema većih licemera od odrođenih vojvođanskih Srba, ti njima ne smeš reč reći jer imaju pravo tj misle da imaju pravo da rade šta hoće ali zato istovremeno oni nabijaju drugima na nos šta su, ko su i kojim jezikom govore ili kojim pismom moraju da pišu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina