Subotica u mraku: SSP traži da se vrati javna rasveta jer smatraju da je ugrožena bezbednost

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici apelovao je na gradsku vlast da promeni svoju odluku i da javnu rasvetu, pre svega, ulica i puteva, vrati u svoj puni kapacitet.
Subotica u mraku: SSP traži da se vrati javna rasveta jer smatraju da je ugrožena bezbednost
Foto: Pixabay
Kako objašnjavaju iz ove stranke, ograničenje rada javne rasvete direktno utiče na rast svih vrsta kriminala, na bezbednost saobraćaja, ali da je pre svega ugrožena sigurnost dece i starijih sugrađana.
"Veliki broj saobraćajnih nezgoda nastaje upravo zbog loše vidljivosti na kolovozu, što pokazuje i veća učestalost nesreća onda kada je smanjena zbog vremenskih neprilika poput snega i magle. Sa javnom rasvetom koja je trenutno u funkciji, građani Subotice ni rupe na putevima ne mogu da izbegnu, što sveukupno dovodi do većeg obima materijalnih šteta za koje moraju sami da snose odgovornost", navode iz subotičkog odbora SSP-a.
Smatraju da je paradoksalno to što su Subotičani "prvaci u Srbiji po plaćanju komunalnih usluga i poreskih obaveza, a ne zaslužuju da budu bezbedni uz zadovoljavajuću javnu rasvetu".
 
Dodaju da se uz ionako smanjenu vidljivost izazvanu godišnjim dobom, mnogi građani dodatno osećaju nesigurno "zbog incidenata koji su povezani sa ilegalnim migratornim kretanjima, karakterističnim za pogranični grad kakav je Subotica".
 
"Bez obzira na to, u nameri da se dokazuju zvaničnom Beogradu, gradski oci ne žele ni da razmotre promenu odluke o restrikciji javne rasvete. Kao što znamo, preporuka Ministarstva rudarstva i energetike lokalnim samoupravama je da se javna rasveta na ulicama, trgovima i drugim objektima svede na minimalni bezbednosno opravdan nivo, što je smanjenje za 33 odsto. Uprkos preporuci, svedoci smo da je u nekim ulicama u Subotici taj procenat povećan i na više od 50 odsto, dok je u nekim ulicama rasveta u potpunosti isključena", tvrde u subotičkom odboru SSP-a.
 
Iz ove stranke ističu ni da apel građana, upućen preko društvenih mreža i lokalnih medija da se, ako već mora, javna rasveta racionalno isključuje, nije uslišen.
 
"Svedoci smo ovih dana da vlast, kako u Narodnoj skupštini republike Srbije, tako i u subotičkom lokalnom parlamentu, hvali nikad jače ekonomsko stanje države i Grada. Po njihovim navodima Srbija je regionalni lider što se javnih finansija tiče, pa se sa pravom pitamo zašto onda imamo restrikcije javne rasvete koje ugrožavaju bezbednost stanovnika", zaključuju u subotičkom odboru SSP-a.
  • ciao

    11.11.2022 13:49
    tako je
    zbog toga i postoji rasveta, a ne ja da je instaliram i placam.
    Da ukinu struju, svetlo, javni prevoz i da zvrje skupim kolima 24h.
    I jos da puste pse na ulicu. I da zavedu kalasnjikovima diktaturu zbog najobicnijeg gripa i prodaju maske. I da rade njihovi zidari sve vreme pa i na neradni drzavni praznik.
    Da nam objasnjavaju kako termometar ne radi i kako nema 25% nezaposlenih. Jos da mi posalju lopove u toku noci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.