NDNV: Opština Bač uskratila akreditacije VOICE-u, pokušava da zataška aferu oko spaljivanja plastike

NDNV protestuje zbog toga što je Skupština opštine Bač prvo odobrila, a zatim povukla akreditaciju izveštačima portala VOICE za praćenje sednice lokalnog parlamenta, u ponedeljak, 14. novembra.

"Reč o direktnom pokušaju cenzurisanja slobode javne reči, na koji nećemo pristati", navodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Preciziraju da je iz Skupštine opštine Bač u petak stiglo obaveštenje da "zbog ograničenog prostora, jer je već prisutna jedna televizijska ekipa, nisu u mogućnosti da obezbede potrebne tehničke uslove za praćenje rada sednice".
"Saopštenje se završava rečima: 'Nadamo se da ćete imati razumevanja'. Naš odgovor je vrlo kratak i jasan: Ne, nećemo imati razumevanja", piše u saopštenju NDNV-a.
 
Najavili su da će ekipa VOICE-a, bez obzira na to što joj je povučena akreditacija, doći u ponedeljak u Bač da izveštava sa sednice skupštine, jer je to obaveza prema javnosti.
 
"Pozivamo i kolege iz drugih profesionalnih medija da nam se pridruže u Baču u ponedeljak. Javnost ima pravo da zna šta rade skupštine lokalnih samouprava i nikakva cenzura nas u tome neće sprečiti", poručili su iz NDNV-a.
 
Podsetili su da su sednice skupština lokalnih samouprava javne i da njima ne samo da mogu da prisustvuju novinari, već i zainteresovani građani.
 
"To je abeceda demokratije. Očigledno je da lokalna vlast u Baču nije naviknuta na javnost rada, ali će morati da se navikne. Takođe, izgovor da sala nije dovoljno velika da primi novinare, čak i da je tačan, apsolutno je irelevantan, ali i manipulativan. Pravo javnosti na informisanje ne poznaje takva ograničenja, što bi trebalo biti poznato i predsedniku Skupštine opštine Bač Draganu Amidžiću, koji je potpisao obaveštenje", stoji u saopštenju.
 
NDNV je naveo da opravdano sumnja da je uskraćivanje akreditacije izveštačima VOICE-a povezano sa njihovom istraživačkom pričom o spaljivanju plastike u blizini Vajske, sela u opštini Bač.
 
"To spaljivanje proizvodi ogromno zagađenje vazduha i zemljišta, a u vezi je sa sticanjem velikog profita, jer se plastika spaljuje kako bi se 'oslobodio' bakar, koji se potom prodaje, na čemu se pojedinci bogate i to po cenu zdravlja lokalnog stanovništva. Prema rečima stručnjaka sa kojima je VOICE razgovarao, spaljivanjem plastike oslobađaju se velike količine veoma otrovnih materija, zbog čega je u Vajskoj primećen rapidan porast broja obolelih od karcinoma", piše u saopštenju.
  • Dušan

    12.11.2022 14:45
    odgovor za nepoštovanje prava
    Nepoštovanje medijia da prate sednicu skupštine me ne iznenađuje imajući u vidu kakav kadar vodi i kuda vodi građastvo opštine. Nesposobni su, kakva jm je privreda, kakva je nezaposlenost, presednik opštine iz druge opštine, ekonomija im je nikakva, investitora ni na vidiku, gde su političari iz Beograda da se upoznaju sa bedim od opštine i puno toga i o mahinacijama. Šta je i kakvo je zdravstvo, nikakvo. Jadno.
  • Jakobsfield

    12.11.2022 09:32
    Smrdibube
    Ono što se nekada nazivalo ekološkim incidentom sada je postalo pravilo. Vlasti na svim nivoima to sinhronizovano zataškavaju, što samo po sebi, očigledno, odgovara definciji organizovanog kriminala. Međutima, tvrdnju da je "u Vajskoj primećen rapidan porast broja obolelih od karcinoma" bi trebalo da potvrdi (ili opovrgne) Institut za javno zdravlje Vojvodine.
  • Lepi Brka

    12.11.2022 01:14
    Ekološka revolucija
    Vajska po Vajska, Odžaci po Odžaci... sloboda.
    Bravo VOICE za priču.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".