Termoelektrana-toplana u Pančevu počela da proizvodi struju

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo započela je proizvodnju električne energije, a celokupna proizvodnja isporučuje se u domaći elektroenergetski sistem.

Planirano je da TE-TO Pančevo u 2023. godini isporuči oko 1.400 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji godišnje. Proizvedena električna energija isporučuje se Elektroprivredi Srbije, potvrdili su juče iz ove kompanije.

TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Ukupna instalisana električna snage TE-TO Pančevo je 189 megavata. 

U sastav glavne opreme energetskog postrojenja TE-TO Pančevo ulaze dve gasne turbine sa generatorima, dva kotla-utilizatora i jedna parna turbina sa generatorom. Tehnologija koja se koristi u TE-TO omogućava efikasnije korišćenje goriva u poređenju sa odvojenom proizvodnjom toplotne i električne energije.
 
Uštedom u potrošnji goriva značajno se smanjuje emisija štetnih gasova po jedinici proizvedene energije i to smanjenje može da dostigne do 50 odsto u odnosu na emisije koje bi nastale pri zasebnoj proizvodnji toplotne i električne energije svedene po jedinici proizvedene energije.
  • santos

    15.11.2022 18:34
    sve to elektranirati
    Pancevo za 20 godina bi moglo da snabdeva strujom pola Srbije.
    Samo jos treba napraviti mini nuklearku, veliki vetropark i plantazu solarnih panela. A i Tamis mi deluje primamljivo za jednu osrednju hidroelektranu. Ribe su tu odavno izumrle a Pancosi imaju vec nasledjen imunitet na malariju radioaktivnih komaraca.
  • Jovan

    15.11.2022 14:47
    Lol
    Bolje vreme za termoelektranu na gas nismo mogli izabrati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.