Bajić: Žigmanov da javno prizna bunjevački jezik

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) Mirko Bajić pozvao je ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova da javno prizna bunjevački kao maternji jezik Bunjevaca.

Bajić je ponovio da se Savez bačkih Bunjevaca protivi imenovanju Žigmanova, inače lidera Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), za ministra jer negira bunjevački identitet.

"Zahtevamo i dalje da se Žigmanov odrekne stavova iznetih u javnost i da saopšti da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne 'nakaradni jezički monstrum', kako je ranije izjavio, i da se odrekne stavova iz programa DSHV da će 'pred državnim i drugim tijelima' zastupati stajalište kako je bunjevački identitet samo jedan hrvatski subetnički identitet", naveo je Bajić u pisanoj izjavi.

Podsetio je da je na nedavne izbore za Bunjevački nacionalni savet, koji su vođeni za sve tri liste, izašlo više od 42 odsto birača upisanih u birački spisak Bunjevaca, čime je kako je ocenio, "apsolutno potvrđen identitet Bunjevaca i legitimitet Nacionalnog saveta".
 
"Ostaje da se nadamo da novi saziv Bunjevačkog nacionalnog saveta neće biti pod političkim uticajem bilo koje stranke i da će raditi u interesu svih Bunjevaca", dodao je Bajić.
  • Jare

    22.11.2022 13:07
    Podrška
    Puna podrška braći bunjevcima koji su jedna od najodanijih narodnosti , svojoj državi Srbiji .
  • Tabra

    22.11.2022 12:14
    drzavljanstvo
    Dali ce Bunjevci koji su dobili drzavljanstvo R.Hrvatske na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu , vratiti drzavljansrvo ? Kako se izjasnjavaju Bunjevci koji zive u R.Hrvatskoj ?
  • NN

    21.11.2022 11:06
    jezici
    @Branka
    Pa, Vama je promakla jedna prosta činjenica - da je ovo i započelo kao političko pitanje. Bunjevci se staraju o svom jeziku, ne smatraju se Hrvatima, pa je već odavno počeo ozbiljan rad na standardizovanju bunjevačkog jezika, što je njhovo apsolutno pravo, i na lingvističkom i na političkom planu, što je inače teško razdvojiti.
    Niste primetili da Žigmanov negira i samo postojanje Bunjevaca kao naroda, pa to onda baš ne može biti svedeno na jezičko pitanje?
    Ne smeta vam što Crnogorci traže da neki njihov jezik postane jedan od zvaničnih jezika u Vojvodini, i to verovatno smatrate za lingvstičko pitanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina