FOTO Ponovo moguća plovidba na Malom Staparu: Biser industrijske baštine u Vojvodini

Završeni su radovi na remontu prevodnice Mali Stapar na kanalu Vrbas – Bezdan i rečni saobraćaj kroz ovu prevodnicu ponovo je uspostavljen.
Nakon obavljenog posla, vrednosti 97 miliona dinara, prevodnica je ponovo u funkciji, a ovi radovi doprineće, pre svega, razvoju nautičkog, a naročito ruralnog turizma u ovom delu Bačke.
Ovo je prva, ozbiljnija rekonstrukcija objekta posle više od četrdeset godina. 
Remont prevodnice obuhvatao je građevinske radove na komori objekta i mašinske radove na njenim kapijama, ali je tom prilikom saniran i most na prevodnici zbog velikih oštećenja.
 
 
Prevodnica na Malom Staparu je biser industrijske baštine u Vojvodini.
 
Puštena je u rad 1802. godine, a napravljena je da propušta brodove do 500 tona nosivosti. Kapija prevodnice otvara se na ručni pogon, a ceo kompleks objekata stavljen je pod zaštitu države.
  • knez

    06.12.2022 09:06
    Ujedno sa remontom prevodnice su postavljene cevi za navodnjavanje za batine "arapske" njive. Da nije bilo interesa, ne bi se radio remont prevodnice. Remont se radio našim parama uglavnom za potrebe privatnog lica.
  • Vojvođan+

    05.12.2022 21:58
    Što jes, jes
    Što napravi Marija Terezija, to i traje.
  • Realista

    05.12.2022 19:06
    brojevi
    Jednom u 40 godina? Joj, moćne li "države"! Na primer, Engleska ima 1569 prevodnica i sve funkcionišu i sve se održavaju, a samo je duplo veća površinski od srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina