Šest nadvožnjaka i sedam mostova predviđeno kod Sombora

"Putevi Srbije" su u toku 2021. godine započeli sa realizacijom projekta izgradnje brze saobraćajnice na području Vojvodine, od graničnog prelaza Bački Breg) do graničnog prelaza Nakovo.
Šest nadvožnjaka i sedam mostova predviđeno kod Sombora
Foto: 021.rs (Ilustracija)
U drugoj fazi na teritoriji Sombora planirana je izrada tehničke dokumentacije od ukrštanja sa državnim putem IB 12 za Suboticu na izlazu iz Sombora do administrativne granice opštine Kula. Ukupna dužina ove deonice je 18,12 km, prenosi eKapija.
U ovu svrhu, "Putevi Srbije" su za navedenu deonicu započeli istovremenu izradu urbanističkog projekta čiji je obrađivač JKP "Prostor" iz Sombora.
Prostornim planom Grada Sombora planirane su obilaznice oko grada Sombora, te naseljenog mesta Kljajićevo. Izabrana trasa deonice brze saobraćajnice je objedinila severni deo planirane obilaznice oko Sombora sa obilaznicom oko Kljajićeva.
 
Deonica je sastavni deo saobraćajnice koja povezuje Mađarsku od graničnog prelaza (Bački Breg), preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja i Kikinde sa Rumunijom (kod Nakova), pa zbog trase koja poprečno preseca Vojvodinu praktično povezuje sve putne pravce u Pokrajini.
 
Privredno društvo MHM-projekt iz Novog Sada je, u okviru izrade urbanističkog projekta za izgradnju državnog puta IB reda na teritoriji grada Sombora-deonica: od ukrštanja sa postojećim državnim putem IB reda broj 12 kod Sombora do administrativne granice sa opštinom Kula kod mesta Kljajićevo, bilo angažovano na istraživanju i definisanju trase brze saobraćajnice i izradilo je projektno-tehničku dokumentaciju koja je sastavni deo urbanističkog projekta.
 
Trasa brze saobraćajnice se pruža po ravničarskom terenu i u horizontalnom i vertikalnom smislu ima vrlo povoljne i blage elemente, čime je usklađena sa okolnim terenom. Brzu saobraćajnicu karakterišu opruženi i horizontalni i vertikalni elementi.
 
Deonica brze saobraćajne je predviđena za brzinu kretanja vozila od 100 km/h.
 
Predmetna deonica predstavlja nastavak trase obrađene prethodno izrađenim urbanističkim projektom koji počinje neposredno nakon graničnog prelaza Srbije sa Mađarskom. Na ovoj deonici nema predviđenih ukrštanja u nivou već su sva ukrštanja sa postojećim putevima projektovani kao denivelisani.
 
Na projektovanoj trasi brze saobraćajnice projektovano je ukupno 27 putnih objekata, od kojih je 12 propusta, šest nadvožnjaka, sedam mostova i dva podvožnjaka.
 
Duž trase odnosno obe kolovozne trake brze saobraćajnice predviđene su niše za prinudno zaustavljanje vozila u slučaju iznenadne potrebe, na 19 lokacija, kao i prekidi razdelnog pojasa sa ostvarivanjem veze između obe kolovozne trake na 10 lokacija, za slučaj zatvaranja jednog od kolovoza za kanalisano preusmeravanje saobraćajnih tokova na drugi kolovoz.
 
Kao najpovoljnija lokacija odmorišta može se planirati na potezu nakon petlje "Kljajićevo" pa sve do naselja Sivac, gde počinje opština Kula (od 35 do 40 km).
 
Od projektovanih šest nadvožnjaka pet povezuje atarske puteve i servisne saobraćajnice, a jedan je deo petlje Kljajićevo.
 
Urbanistički projekat će biti na javnom uvidu do 16. decembra.
  • Montero

    14.12.2022 21:00
    Alex
    Alex ne trči pred rudu
  • Милан

    14.12.2022 03:37
    За Alexa
    Брза ће пролазити ободом Телечке висоравни,ПОРЕД насеља и биће заиста брза,то о чему ти причаш је обична РЕКОНСТРУКЦИЈА пута,због шлепера и шећерана.Не коментариши кад ниси упућен...
  • Dimitrije

    13.12.2022 13:47
    @alex
    Brza saobracajnica je autoput bez zaustavnih traka pa je zbog toga ogranicenje 100-110 umesto 130 km/h.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina