Vojvodini potrebno još 50 fabrika vode: Za nerešavanje problema krivi kratki izborni ciklusi?

U Vojvodini postoji 12 fabrika vode, a potrebno ih je barem još 50 da bi se rešili problemi sa neispravnom vodom za piće, koje imaju mnoga mesta u pokrajini.
Vojvodini potrebno još 50 fabrika vode: Za nerešavanje problema krivi kratki izborni ciklusi?
Foto: Pixabay
Za izgradnju 50 fabrika vode bilo bi potrebno 500 miliona evra i još 200-300 miliona za zamenu vodovodnih cevi, rekao je za VOICE profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u penziji, Božo Dalmacija.
Uprkos svim istraživanjima i sumornim rezultatima, u Vojvodini postoji tek 12 fabrika vode. 
 
"U Vojvodini ima 470 naselja i bilo bi suludo da se za svako pravi fabrika vode, zapravo se ne isplati da se za svako naselje pravi posebna fabrika vode. Naša ranija procena je da je Vojvodini potrebno još oko 50 fabrika vode, ne istog kapaciteta i ne istog značaja, ali bi sa tim brojem mogli da snabdemo celu Vojvodinu ispravnom vodom za piće", navodi profesor Dalmacija. 
Dugogodišnji lokalni političar iz Temerina, Robert Karan, navodi da bi završetak takve investicije u jednoj sredini, odnosno stavljanje tačke na problem neispravne vode za piće, mogao biti "bingo" u kampanji, ali da su problem – kratki izborni ciklusi. Tu, može biti, leži odgovor na pitanje zašto lokalni političari oklevaju da se pozabave tim problemom.
 
"Uvek sam govorio, i ostajem pri toj tvrdnji, da ovakve kapitalne projekte započinje jedna vlast, gradi druga, završava treća, a vrpcu preseca neka četvrta, u kojoj najverovatnije neće biti onih iz prve tri grupacije. E vidite tu proradi sujeta i strančarenje i zato sam skeptičan, ponavljam voleo bih da grešim, iskreno", navodi za VOICE Karan, osnivač GG "Zajedno za Temerin".
 
Ima nešto i u brzoj promeni vlasti i isto takvoj promeni direktora javnih preduzeća, ali je i dosta neznanja i nestručnosti, smatra profesor Dalmacija.
 
"Postoji mala kritična masa ljudi u lokalnim samoupravama koji taj problem razumeju. Brza je promena vlasti i brza je promena direktora koji obično nisu iz struke, ne razumeju problem i ne znaju kako da apliciraju. Nekad misle da je to nemoguće rešiti, jer nemaju dovoljno znanja ali nemaju ni dovoljno stručnjaka da bi im objasnili kako je to ipak moguće rešiti. Potreba za takvim znanima je ogromna. U Kancelariji za evropske poslove APV su shvatili da nema dovoljno kvalitetnih projekata s kojima bi opštine mogle da konkurišu za evropske fondove za bilo koju oblast. Nas sa PMF su zamolili da odaberemo nekoliko najkritičnijih opština i da ih naučimo koja im dokumenta za projekte poput fabrika voda trebaju. Izgradnju fabrike vode trebalo bi da delom finansira lokalna samouprava, delom iz EU, a delom i od države", kaže profesor Dalmacija.
 
Po izveštaju Instituta "Batut", prošle godine u Vojvodini su kontrolisana 43 javna vodovoda, od kojih je svega 11 ocenjeno kao ispravno.
 
Kvalitet površinskih i podzemnih voda je nezadovoljavajuć, a većina površinskih voda svrstava se u drugu i treću klasu kvaliteta.
 
"Kanal Dunav-Tisa-Dunav i sekundarni irigacioni i transportni kanali su veoma zagađeni usled ispuštanja neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih i drenažnih voda iz poljoprivrede. Sve veći problem postaje kvalitet podzemnih voda, tako da se sve više dovodi u pitanje mogućnost korišćenja niza izvorišta", piše u nacrtu Regionalnog prostornog plana Vojvodine od 2021. do 2035. godine.
 
Od podzemnih voda zavise dva regionalna sistema za vodosnabdevanje Vojvodine: Novosadski regionalni sistem u koji se ubrajaju Novi Sad, Beočin, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Temerin, Žabalj, Zrenjanin, i Regionalni sistem gornje Tise, iz kojeg se snabdevaju Subotica, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Kikinda, Ada, Nova Crnja.
 
Podzemne vode su u Vojvodini primarni izvor snabdevanja stanovništva vodom za piće putem centralizovanih vodovodnih sistema.
  • Korupcija

    26.12.2022 18:03
    Kriva je korupcija. Neka veliki vodja kaze svojim lokalnim uzurpatorima da ukradu samo 20% manje i svi ce mo imati vodu.
  • Jedan čovek

    26.12.2022 14:32
    Čuj voda
    Opa setili se za vodu u Vojvodini. Lepo. Na tome će ostati. Na pričama
  • Tanja

    26.12.2022 12:33
    Tuga
    Još malo pa niko nece piti otrovnu vodu.
    Svest nam je u blatu.
    Banana drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina