Poverenica: Predškolska ustanova u Pećincima diskriminisala i nezakonito ispisala decu zbog politike

Predškolska ustanova "Vlada Obradović Kameni" iz Pećinaca diskriminisala je decu zbog političke pripadnosti njihovih roditelja i članova porodice, utvrdila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Poverenica: Predškolska ustanova u Pećincima diskriminisala i nezakonito ispisala decu zbog politike
Foto: Pexels

Deca su, kako su mediji pisali i roditelji svedočili, ispisana iz vrtića kao vid odmazde rukovodstva ustanove, a zato što su roditelji dece članovi Demokratske stranke i bili su uključeni u proteste poljoprivrednika u Vojvodini.

O zaključcima Poverenice javnost obaveštava udruženje A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava.

Pritužba Poverenici podneta je u ime S. M, J. M. i N. M, dece koja su prethodno bila upisana u Predškolsku ustanovu "Vlada Obradović Kameni", koja su početkom septembra nezakonito ispisana iz vrtića, za šta su njihovi roditelji sumnjali da se desilo zbog članstva u Demokratskoj stranci i povezanosti sa protestima poljoprivrednika u Vojvodini.
 
Jelena Mihajlović, jedna od majki iz Pećinaca povodom dobijanja mišljenja Poverenice ističe da je predškolska ustanova prekršila i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, "nezakonito je postupala samo da bi pronašla način da našu decu ispiše iz vrtića. Sve to zbog politike".
 
Po sprovedenom postupku, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u mišljenju utvrdila da je došlo do neopravdane odluke predškolske ustanove da se ova deca stave na listu čekanja, nije se vodilo računa o najboljem interesu dece i nije se poštovao Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. 
 
Naime, Poverenica je utvrdila da su tvrdnje rukovodilaca predškolske ustanove, u najmanju ruku, kontradiktorne.
 
"Uprkos pokušajima Predškolske ustanove da opravda ovakvo postupanje razlozima kao što je 'raskid ugovora po sili zakona', činjenica da je majka jednog deteta 'nezaposlena', da postoje 'neplaćena dugovanja' prema predškolskoj ustanovi, te da su 'smeštajni kapaciteti' razlog ispisivanja dece iz vrtića, Poverenica je utvrdila da su mnogi od ovih navoda kontradiktorni i nejasni, pa čak i da neka od obrazloženja ne odgovaraju utvrđenim činjenicama", poručuje Inicijativa A 11.
 
Jedna od majki diskriminisane dece Jelena Mažić kaže da direktorka ustanove "ni u jednom momentu nije razmišljala o deci, njihovim interesima i njihovom dobru kada je donela odluku da se deca nađu na listi čekanja".
 
"Jednostavno, upisna komisija ni jednog trenutka nije imala osnov da razmatra pohađanje vrtića naše dece jer se kod nas ništa nije promenilo – i dalje smo na istoj adresi, oboje zaposleni, redovno smo izmirivali svoje obaveze prema vrtiću", navodi Mažić.
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla je u svom mišljenju da Predškolska ustanova "Vlada Obradović Kameni" nije dokazala da su postojali opravdani i objektivni razlozi zbog kojih se deca nalaze na listi čekanja i ne mogu da pohađaju vrtiće u koje su prethodno upisani.
 
Kako se dalje ističe, predškolska ustanova nije se u postupku ni izjašnjavala na navode i dokaze iz pritužbe koji su se odnosili na osnov diskriminatornog postupanja, niti je osporila navode da su roditelji, odnosno članovi porodice – članovi opozicione političke partije.
 
"Imajući sve navedeno, posebno je važno istaći to da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti uputila preporuku da se otklone posledice diskriminatornog postupanja i da se deca hitno vrate da pohađaju programe u objektima iz kojih su ispisana, kao i da se PU 'Vlada Obradović Kameni' pisanim putem izvini roditeljima, te da ubuduće vodi računa da ne vrši diskriminaciju", saopštava A 11.
 
Milica Marinković iz Inicijative A 11 navodi da će ovo udruženje pažljivo pratiti sprovođenje preporuke Poverenice.
 
"U ovom slučaju posebno je značajno to što je Poverenica preporučila predškolskoj ustanovi da hitno otkloni posledice diskriminacije i da uradi sve kako bi deca mogla nesmetano da nastave da pohađaju predškolske ustanove u onim objektima u kojima su već bila upisana. To je pobeda roditelja i očekujemo da će predškolska ustanova hitno postupiti u skladu sa zakonom", kaže Marinković.
  • Vlada

    27.12.2022 18:23
    Ne znam zasto to rade naprednjaci,imaju vecinu u svim gradovima i selima,mogu komotno da se ponasaju.Dajte nekome vlast i videcete kakav je.Ovakvi ispadi samo stete stranci.
  • 27.12.2022 15:35
    Džiberluk
    Kako džudža shvata svoju profesiju i kako upotrebljava svoju poziciju moći.

    I takvim kretenima bez ikakve svesti decu u ruke da daš da ti ih čuvaju i što je gore - vaspitavaju. U šta da ih vaspitavaju - u TO?

    Ne bih im dala dvorište da mi počiste.
  • Singer

    27.12.2022 12:34
    Stocar
    Ovde izgleda samo usrana motka spasava i nista vise,deca da ispastaju zbog pogresnih ljudi koji rade samo za svoj interes e takav je taj luki nemocnik iz velike enklave Pecinci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".