Huđi: Subotica po platama ozbiljno zaostaje za republičkim prosekom

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice Ištvan Huđi, izjavio je da Subotica po platama "ozbiljno zaostaje" za republičkim prosekom.
Huđi: Subotica po platama ozbiljno zaostaje za republičkim prosekom
Foto: 021.rs
Rekao je da je ova godina za sindikat "bila zahtevna i problematična", te da su očekivali da će, posle epidemije kovida doći do većeg priliva kapitala, otvaranja radnih mesta, povećanja zarada...
Naveo je i da se "ukrajinska i ekonomska kriza" odrazila i na Srbiju.
Napominje da je taj sindikat, putem Socijalno ekonomskog saveta pokrenuo niz aktivnosti i da je borba za kolektivne ugovore po preduzećima bila "najvažnija tačka" rada.
 
Dodao je da i dalje traju pregovori u subotičkim preduzećima oko povećanja zarada radnicima.
 
Predsednik Sindikata metalaca Subotice Saša Antunović je rekao da je povećan broj radnika koji traže bolje uslove rada, te da su "uslovi rada trenutno presudni", kao i zaštita na radu, da nema promaje... Kazao je i da svako preduzeće želi kvalitetniju radnu snagu, veći profit i produktivnost zbog čega se, kako je ocenio, stvara konkurencija između fabrika u Subotici.
 
Dodao je i da je firmama teško da se bore za kvalitetnu radnu snagu koja, kako je podsetio, odlazi u razvijenije države Evrope.
 
Predsednik Sindikata za kulturu, Milan Vejnović je rekao da zaposleni u Narodnom pozorištu Subotica već 15 godina rade u lošim uslovima.
 
"Pre 10 godina nama je bilo obećano da ćemo da udjemo u novu zgradu i to se još uvek nije dogodilo", naveo je on.
 
Istakao je da je pozitivno da glumci uprkos svemu ostvaruju veoma dobre rezultate. On je, po pitanju zarada, rekao da su radnici u kulturi "u istom problemu" kao i ostali u javnom sektoru.
 
Naveo je i da će "većina zaposlenih u kulturi primati minimalnu zaradu" i da se "sve rešava na republičkom nivou" na šta, kako je dodao, sa nižih nivoa vlasti nema uticaja".
  • Jovan2

    30.12.2022 10:51
    i ja zaostajem :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".