Od raka grlića materice u Zrenjaninu godišnje oboli po 10 žena

Od raka grlića materice u Zrenjaninu godišnje oboli po 10 žena, a od posledica te bolesti umru tri do četiri, ukazao je danas načelnik ginekološke službe Doma zdravlja Zrenjanin Dragan Ilić.
Od raka grlića materice u Zrenjaninu godišnje oboli po 10 žena
Foto: Pixabay
Ilić je kazao da Dom zdravlja Zrenjanin od 2014. godine organizuje preglede (skrining) i da je u početku odziv žena bio svega 25 odsto, a da je 2019. godine bio 53 odsto.
"To je zadovoljavajući procenat, ali i dalje daleko od predviđenih 75 odsto žena ciljane populacije, od 25 do 69 godina u toku tri godine", rekao je Ilić.
Po njegovim rečima, na području Zrenjanina ukupno su 30.852 žene od 25 do 64 godine i planom za 2023. godinu treba da bude obuhvaćeno ukupno 9.076, s planiranim obuhvatom u pozivanju i odzivu od 6.807 žena.
 
"U proteklih devet godina otkriveno je 40 žena sa karcinomom grlića, a kod 283 žene su otkrivene premaligne promene koje su uspešno otklonjene konizacijom grlića i na taj način ženama je život spasen od izuzetno malignog oboljenja grlića materice", naveo je on.
 
Pored redovnih preventivnih pregleda, značajnu ulogu u borbi protiv karcinoma grlića materice ima HPV vakcinacija dece i mladih od devet do 19 godina, pre stupanja u seksualne odnose, a do sada je u zrenjaninskom Domu zdravlja vakcinisano 189 dece od devet do 14 godina i 124 dece od 15 do 19 godina.
 
Kako bi obeležili Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, koja je ove nedelje, Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Patronažna služba i Savetovalište za mlade zrenjaninskog Doma zdravlja održali su niz predavanja o prevenciji raka grlića materice i značaju HPV vakcinacije u srednjim školama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina