Direktorka iz Sečnja ne dozvoljava sveštenika u školi: Proslava Svetog Save bez verskih obeležja

Školska slava Sveti Sava u Sečnju, ove godine će, odlukom direktorke, biti obeležena u crkvi, umesto u OŠ "Aleksa Šantić".
Direktorka iz Sečnja ne dozvoljava sveštenika u školi: Proslava Svetog Save bez verskih obeležja
Foto: 021.rs
U školi će biti održana priredba, ali sa sadržajem koji direktorka Olivera Marjanović smatra "prigodnim", a to znači - bez sveštenika i verskih obreda.
"Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju", objava je Olivere Marjanović.
Marjanović za Kurir kaže da je pre devet meseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na toj funkciji.
 
"Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim veriskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u 9 sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zapoleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže", kaže ona za Kurir.
 
Da je kakvo bogosluženje u školskim prostorijama neprihvatljivo, bar za direktorku škole, koja o tome i donosi definitivnu odluku, za "Novosti" je potvrdio sveštenik iz Sečnja.
 
"Razgovarao sam sa direktorkom, nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama. Naknadno je rekla da će taj dan biti obeležen, ali isključivo nastupom horova", naveo je sveštenik.
 
On je ispričao da mu je direktorka škole u razgovoru potvrdila da je ateista, i on je, kaže, odlučio da ispoštuje njeno opredeljenje i želju.
 
"Učenici koji žele da ovaj veliki praznik i đačku slavu obeleže po običajima, onako kako i dolikuje, to će uraditi dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu", kaže sveštenik.
Priredba će, kako je navela direktorka Marjanović, trajati do 9 časova, kada počinje liturgija u crkvi, i tamo se nastavlja svečanost. Svi učenici i zaposleni su pozvani i na nastavak svečanosti, a škola je obezbedila slatkiše za učenike.
 
Direktorka u saopštenju naglašava da su u planu i kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbe likovnih radova i kviz znanja.
 
Olivera Marjanović je slikarka i profesorka likovne umetnosti.
 
Prema školskom kalendaru, školska slava Sveti Sava obeležava se radno u skladu sa tradicijom. Taj dan je nenastavni, ali deca idu u školu, a praksa je da obrazovne ustanove u skladu sa običajima obeleže svoju slavu, navodi Ministarstvo prosvete.

Komentari 179

  • Pele

    30.01.2023 18:08
    Veronauka
    Veronauku u crkve i manastire. Dvanaest godina veronauke dosadi ucenicima. Veroucitelji gledaju samo kako da dobiju parohiju, skola ih ne intetesuje.
  • Tja

    29.01.2023 12:23
    @slanobarka

    Hahaha, kakva tuga brate! Treba neki otac Branko da kaze ka'ce putevi. Krv ti... kakvi talibani.
  • Bojan

    29.01.2023 11:32
    @NS

    Skoro da nema civilizacije na zemlji u kojoj religija u nekom momentu nije imala monopol na obrazovanje. Naravno, mi normalniji smo produžili dalje, a vi primitivna plemena još ne umete da razdvojite pijane bajke od škole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Vozom do Bečkereka - evo sa'će

Pre nekoliko godina Vlada Srbije je ukinula i demontirala pruge u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, od čega je više od 430 kilometara bilo položeno po Vojvodini.