Sveštenik ipak održao obred u školi u Sečnju

Sveštenik iz Sečnja je, jutros, nešto pre osam sati, sa grupom meštana i roditelja, ušao u zgradu Osnovne škole "Aleksa Šantić" i održao obred povodom Svetog Save i rezanje slavskog kolača.
Sveštenik ipak održao obred u školi u Sečnju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Direktorka škole Olivera Marjanović dok je sveštenik držao obred nije bila u toj učionici, pišu Novosti.

- Nije bilo dogovora, jednostavno sveštenik je došao ranije, bez ikakvih problema obavio crkveni obred rezanja slavskog kolača, a onda je usledila priredba - naglasila je Olivera Marjanović.

- Đaci su bili sjajni, školski hor je otpevao svetosavsku himnu - rekla je direktorka za Tanjug i dodala da je svečanosti prisustvovala i načelnica Školske uprave za Srednjebanatski okrug.
 
Sveštenik je kasnije u crkvi održao liturgiju, kojoj je, osim predsednika opštine Sečanj, Nebojše Meljanca i nekolicine opštinskih većnika i velikog broja učenika i dece, prisustvovala i direktorka škole.
 
Podsećamo, direktorka je najavila da ove godine za obeležavanje dana Svetog Save neće biti verskog obreda u školi, nego da on treba da bude u crkvi.
 
Ona se pozvala na član 11 Ustava Srbije po kojem je potrebno odvojiti školu od crkve, jer u školu mogu da idu i deca katolici i muslimani i svih vera, kao i ateisti.
 
Direktorka je rekla da joj je žao što je ta škola sa 110 đaka i 23 zaposlena tim povodom privukla pažnju javnosti.
 
Ministar prosvete Branko Ružić na pitanje novinara naveo je da je školska slava u Sečnju obeležena na isti način, uz sveštenika, kao i u ostalim školama širom Srbije. 
 
- Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave govorimo o našoj tradiciji, kada govorimo o tradiciji, pa na koji način smatrate da je moguće obeležiti slavu ako ne sečenjem slavskog kolača, ako to pitanje hipotetički postavite bilo kom građaninu biće vam sve jasno - rekao je Ružić.
 
Nekoliko nevladinih organizacija i opozicionih stranaka reagovalo je povodom napada na direktorku zbog te najave i pozvalo građane kao i civilni sektor da je zaštite i podrže.
  • Boro Çiorbo

    30.01.2023 22:37
    Bog je jedan
    Jimi Hendrix
  • С колена, на колено

    30.01.2023 00:14
    преносила се прича
    Ако је некада нешто ваљало, онда је то прослављање Савиндана у време између два рата. Деда ми је био учитељ, побожан човек. О Светом Сави се ишло на литургију (ко је хтео), а затим се одлазило у школу, где су ђаци певали и рецитовала у част Просветитеља... Што се та традиција мења? Што измишљање млаку воду. Испада да САД не треба ићи у цркву, него ће црква да вам дође, к'о "глово", Боже м' прости... Тако је то кад бивше комуњаре крену да се, уместо другу Тити "куну" Светом Сави! Шта ће, сироти - некоме морају - навикли тако. Бојим се да ће и Светосавску штафету "осмислити"... Помози, Свече!
  • Rade

    29.01.2023 10:45
    Škola pripada svima, po najviše đacima. Kada direktorka otvori svoju privatnu školu neka SAMA donosi odluke. Ovako, pitaju se i drugi, ne samo ona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina