U zrenjaninsko prihvatilište mesečno se dovodi više od stotinu pasa, mali broj bude udomljen

U Privremeno prihvatilište za napuštene pse i mačke u Zrenjaninu, koje posluje u sklopu preduzeća Čistoća i zelenilo, mesečno se dovodi više od stotinu pasa, a tek mali broj njih bude udomljen.
U zrenjaninsko prihvatilište mesečno se dovodi više od stotinu pasa, mali broj bude udomljen
Foto: Pixabay (ilustracija)
Šef Zoohigijenske službe Zoran Glumac kazao je da je u proseku smešteno od 180 do 200 pasa, što je i kapacitet prihvatilišta a da radnici koji su tu angažovani vode računa o higijeni, odnosno čišćenju i pranju boksova i dvorišta, košenju trave i da postoji saradnja sa veterinarskom stanicom čiji stručnjaci dolaze po pozivu.
Glumac je naveo da se u prihvatilište dovode i povređeni, bolesni psi, pa se u tom slučaju radi kompletna trijaža i da pse dovode i vlasnici kada više nisu u situaciji da se o njima brinu.
"I te pse prihvatamo, bolje nego da ih puste na ulicu, svi psi koji su ovde smešteni prođu period posmatranja u trajanju od petnaest dana, nakon toga veterinar odlučuje da li će oni biti podvrgnuti sterilizaciji, kastraciji, udomljavanju ili CNR programu u cilju smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih životinja", naveo je Glumac.
 
Kada je reč o udomljavanju, Zoohigijenska služba ima dobru saradnju sa ovdašnjim udruženjima za brigu o životinjama, ali, kako je kazao, tek mali broj pasa u odnosu na ukupan broj smeštenih u prihvatilištu bude udomljen.
 
Glumac ukazuje da po izgubljene pse dolaze vlasnici, ali da je i taj broj mali budući da je mali i broj čipovanih pasa, dok u slučaju da je pas čipovan u bazi podataka pronađu vlasnika i obaveste ga gde može preuzeti svog ljubimca.
 
"Procedura za udomljavanje je veoma jednostavna, važno je da osoba koja želi da udomi psa ima ličnu kartu, odnosno da je punoletna i da sa nama sklapa ugovor, ništa se ne plaća, a psi su vakcinisani, čipovani i sterilisani, što je besplatno", ukazao je šef Zoohigijenske službe.
 
Udomljavanje je besplatno i obavlja se svaki dan, sem nedeljom, u periodu od 10-14 časova, a za sve informacije, zainteresovani se mogu raspitati pozivom na broj 064/811-68-78. Radno vreme je radnim danima od 7 do 22 sata, a u dane vikenda od 8-16.
 
Pored pasa u Prihvatilištu brinu i o napuštenim mačkama koje vakcinišu i čipuju.
 
"One su uglavnom 'divlje' a kada su zatvorene duže od dve nedelje uginu i zbog toga gledamo da ih nakon desetak dana, kao CNR, vratimo u grad, a pošto smo mi jedina služba ove vrste u gradu, dešava se da zbrinjavamo i krupnu stoku, odnosno konje krave, svinje, ili ovce", rekao je još šef Zoohigijenske službe Zoran Glumac.
  • tuzno

    13.02.2023 21:25
    Toliko ljubimaca ceka dom a velikom broju "ljubiteljima" pasa je i dalje bitno da kupe rasu. Kao da kupuje markirane patike ili dobar auto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina