Hiljade gurmana na "Slaninijadi" u Kačarevu, cene više nego prošle godine

Manifestacija "Slaninijada", otvorena je danas u Kačarevu nadomak Pančeva i trajaće četiri dana.
Hiljade gurmana na "Slaninijadi" u Kačarevu, cene više nego prošle godine
Foto: Pixabay

Brojni gurmani će tokom trajanja manifestacije moći da uživaju u mesnim prerađevinama izlagača iz cele zemlje, kako zanatske, tako i industrijske proizvodnje, na oko 400 štandova u hali i na centralnom trgu, piše RTV.

Posetioci 36. "Slaninijade", koji primećuju da su cene proizvoda znatno više nego prošle godine, mogu da na tezgama izaberu odgovarajući komad slanine, prušute, kobasica, kulena, kako domaće, tako i industrijske proizvodnje.

Na otvaranju je održana i dodela nagrada pobednicima na različitim takmičenjima na osnovu odluka stručnog žirija, a jedan od organizatora Igor Lečić izjavio da je komisija ocenjivala oko 200 uzoraka, kao i da je obraćala pažnju na teksturu, boju, miris i ukus.
 
"Što se tiče ovogodišnje mafestacije imamo preko 400 izlagača koji još uvek pristižu i zaista je veliko interesovanje, da li zbog državnog praznika, da li zbog lepog vremena, ali danas svi putevi vode u Kačarevo", naveo je Lečić.
 
Prema odlukama žirija, apsolutni pobednik ovogodišnje "Slaninijade" je Nenad Vojinović iz Kuzmina, dok su najbolji u kategorijama "najdeblje" - Mile Todosijević, "najduže" - Dušan Kondić, a za slaninu od mangulice Mile Filipovski, sva trojica iz Kačareva.
 
Pančevačka mesara "Burjan" imala je najbolju industrijsku slaninu, zanatsku - Slavica Rakić iz Bačinaca, a inostranu Ljubiša Pavić sa Cetinja.
 
Jedan od proizvođača iz Kačareva Milorad Đurica kaže za dobar domaći proizvod uvek ima mušterija, iako su cene nešto više, jer su troškovi povećani, budući da su i svinje poskupele.
 
Njegov sugrađanin Mile Todosijević, koji nudi proizvode od mangulice, kaže da su veoma traženi zbog dobrog holesterola.
 
"Zadovoljan sam potražnjom, iako je činjenica da je sve nešto malo skuplje, ali su i troškovi veoma skočili, pa pečenica košta oko 2.500 dinara, mast je 500, čvarci su 1.500, a slanina 1.700", kaže on.
Tokom "Slaninijade" biće upriličen i bogat prateći sadržaj poput nadmetanja u pripremanju gulaša ili pasulja, a možda i najtraktivnije biće trećeg dana, u subotu, kada u 11 sati u parku startuje tradicionalna trka prasića pod "Uhvati me ako možeš - prase je pušteno".
 
Svakog dana do nedelje, 19. februara od 8 do 20 časova, neće izostajati ni šarolika vašarska ponuda najšireg asortimana.
 
Odlukom organizatora, od ove godine svi kupci će od prodavaca dobijati vizit karte i tako će moći kasnije s njima da podele utiske o kupljenim proizvodima.
  • lala banat

    17.02.2023 09:45
    jeeel
    "Mast je 500, čvarci su 1.500, a slanina 1.700"
    Nekad sirotinjska hrana a sad , jel mi to uvozimo svinje iz Nepala.
  • Vlad

    17.02.2023 08:50
    Lopine
    Kakva izvikana manifestacija a prodaje se sve i svasta i niko ne kontrolise meso.Savet zaobidjite ovu manifestaciju kupe u mesari a onda vam prodaju kao domace
  • Zoran

    17.02.2023 08:40
    A ti uzmi pa sam gaji i pravi onda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina