Gradonačelnik Subotice osudio govor mržnje i pretnje upućene Hrvatima uoči "Fankijade"

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, osudio je govor mržnje i pretnje upućene hrvatskoj zajednici.
 Gradonačelnik Subotice osudio govor mržnje i pretnje upućene Hrvatima uoči "Fankijade"
Foto: 021.rs

Kako prenosi portal Magločistač, prethodno je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, uoči održavanja prve manifestacije "Fankijada" u Donjem Tavankutu, reagovao na komentar sa društvenih mreža koji je uputila jedna od navodnih članica subotičkog odbora Srpske napredne stranke (SNS), koja je u svom postu optužila Hrvate, pripadnike Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), da "mrze svoju zemlju", "da gore zlo od njih nije hodalo ovom zemljom" i poručila im "da se vrate u Hrvatsku i da tamo šire nacionalizam i seju mržnju".

Žigmanov je naveo na svom Tviter nalogu da "činjenica da deo postova ove članice SNS-a, koja je zaposlena u Upravi carine, kako joj stoji u identifikacionim podacima na profilima, dodatno uvećava skandaloznost ovog čina".
 
Dodao je da će lično zatražiti zaštitu od vrha SNS-a.
"Postoje, dakle, ljudi, ali i mlade žene, koje očito ne mogu shvatiti da se državna politika u Srbiji spram Hrvatske promijenila te da pljunuti ili uvrediti ili pretiti proterivanjem Hrvata može biti sankcionirano i stranačkim stegama SNS-a", ocenio je Žigmanov.
 
On je podsetio i da DSHV, čiji je on predsednik, više od 20 godina neguje održavanje praznika bunjevačkih Hrvata "Debeo četvrtak", a da to "još uvek neko sa elementima govora mržnje omalovažavajući vređa".
 
 
Bakić: Pretnje ne doprinose suživotu u Subotici
 
Gradonačelnik Stevan Bakić je u vezi sa dopisom koji je primio od Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), reagovao i osudio govor mržnje upućen pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice u Subotici.
 
"Osuđujem svaki govor mržnje i pretnji, jer je u suprotnosti sa politikom koju vodi predsednik Srbije, ne doprinosi suživotu u jednoj multinacionalnoj zajednici kakva je Subotica, niti doprinosi razvijanju dobrosusedskih odnosa među komšijama i samim građanima Subotice", istakao je u saopštenju za javnost.
 
Poručio je da želi da u budućnosti ova dva naroda grade mostove poverenja u zajedničkoj želji da razlike prevazilaze, a ne da ih produbljuju.

Prema običajima, na "debo četvrtak" se, za predstojeće vreme posta, jede devet puta na dan.

Na taj način, verovalo se, skupilo bi se dosta energije da se može izdržati 40 dana posta uoči Uskrsa.

  • Marko

    20.02.2023 12:09
    Poznajem čoveka koji je Bunjevac i ne želi da bude Hrvat. Ne smatra sebe Hrvatom niti oseća bilo kakvu vezu. I šta sad? Ja nemam Bunjevce u korenima, ali imam Hrvate. Moje je pravo da se osećam kako god mi je volja. Nemojte me ubacivati u vaše kombinacije i priče. Zašto Bunjevci moraju da budu Hrvati ako to ne žele? Ko želi on onda bude Hrvat ko ne želi nije Hrvat i kraj. Čemu to grupno svojatanje.
  • Branko

    18.02.2023 13:58
    Svuda i u svakom narodu, stranci, pokretu ili neformalnoj grupi ljudi, kod nas i u svetu, ima ljudi koji nekoga ili nesto mrze, bas kao sto i vecina komentatora ovde mrzi SNS (izmedju ostalog), samo su nesto lukaviji od ove primitivne gospodje, pa to maskiraju i prikrivaju. Ali ko ce prikriti toliku mrznju!
  • Tavankut

    18.02.2023 11:17
    Odgovor
    Gospodnine Biciklista, fanak je vrsta krofne, koja se pravi u Subotici i okolini. Uglavnom se maže pekmezom ali se može napraviti i slana varijanta, u originalu samo sa parčetom kobasice. Fanak je tradicionalno jelo bunjevačkih Hrvata i pravi se u svakoj kući.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina