NDNV: Opasan pritisak policijskog zvaničnika na urednika sajta Pančevo Si Ti zbog satiričnog teksta

NDNV najoštrije je danas osudilo pritisak na novinara i glavnog i odgovornog urednika sajta "Pančevo Si Ti" Nenada Živkovića i udruženje građana Građanska akcija Pančevo kao osnivača tog medija.
NDNV: Opasan pritisak policijskog zvaničnika na urednika sajta Pančevo Si Ti zbog satiričnog teksta
Foto: Pixabay
Kako navode, pritisak vrši policijski pukovnik i bivši načelnik Policijske uprave u tom gradu Igor Arsić, jer je podneo privatnu tužbu protiv njih zbog satiričnog teksta.
Arsić je podneo privatnu tužbu protiv Živkovića i izvršne direktorice Građanske akcije Pančevo Ljiljane Spasić, zbog navodne povrede prava na dostojanstvo, čast i ugled, kao i prava na privatnost, zbog satiričnog teksta, odnosno izmišljenog intervjua, objavljenog na portalu Pančevo Si Ti "Pukovnik Arsić: Najbolji tip policajca je tajni policajac!"
NDNV je upozorio predstavnike institucija da takvi pritisci predstavljaju direktan atak na slobodu izražavanja, profesionalan rad novinara i slobodu medija generalno.
 
"Državni funkcioneri ne moraju imati smisla za humor niti razumeti satiru, ali su u obavezi da poštuju zakone koji im nalažu da posao obavljaju u skladu sa propisima, transparentno i u javnom interesu. Takođe, da njihov rad u svakom trenutku podleže kontroli javnosti, kojoj novinarstvo i služi", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da je "posebno opasno" kada takvi prtisci na novinare dolaze iz institucija koje bi prve morale neposredno da ih štite, s obzirom da je ova profesija u Srbiji ozbiljno ugrožena od različitih opskurnih pojedinaca i grupacija koje pokušavaju da preuzmu "pravdu u svoje ruke".
 
NDNV je podsetio da ovo nije prvi put da su medij Pančevo Si Ti i kolega Nenad Živković, kao i Građanska akcija Pančevo, izloženi tužbama, uvredama i pretnjama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".