Vojvodina najmanje šumovita regija u Evropi: Pod šumom 150.000 hektara, nedostaje još toliko

Vojvodina je najmanje šumovita regija Evrope, sa manje od sedam odsto teritorije pod šumama.
Vojvodina najmanje šumovita regija u Evropi: Pod šumom 150.000 hektara, nedostaje još toliko
Foto: 021.rs
Većina njenih opština se tim problemom uopšte ne bavi, a za konkurse i sredstva koje Pokrajina dodeljuje za pošumljavanje nisu zainteresovane, pokazalo je istraživanje mreže "Pošumimo Vojvodinu", piše Euronews Srbija.
Grupa ekoloških organizacija pokrenula je peticiju u kojoj se traži da se uvedu nove zakonske obaveze za lokalne samouprave kako bi se država i pokrajina ozbiljnije pozabavile ovim problemom.
Srbobran je jedina među 45 vojvođanskih opština sa višegodišnjim planom pošumljavanja, a činjenica da ovo za opštine nije zakonska obaveza čini ih dodatno pasivnim i nezainteresovanim, kažu u mreži "Pošumimo Vojvodinu" koja je analizirala kako se planira i koliko finansira pošumljavanje pokrajine.   
 
"Jasan je zaključak da ne postoji niti volja, niti u ovom trenutku nekakvih većih mogućnosti za ozbiljniji put pošumljavanja Vojvodine", kaže Dejan Maksimović iz mreže "Pošumimo Vojvodinu".
 
Maksimović navodi da je trenutno pod šumom 150.000 hektara, a da nedostaje još najmanje toliko.  
 
"To je pojas širine 17 kilometara i dužine 100 kilometara od Novog Sada do Subotice. Znači to je ono što nama trenutno nedostaje do optimalne šumovitosti", objašnjava on.  
 
Sa druge strane, Saša Stevanović iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kaže da bi za pošumljavanje onda svaka opština trebalo da da 3.000 novih hektara, novih parcela da bi se radilo i objašnjava kako to nije realno i da moramo biti svesni činjenice da je Vojvodina žitnica. 
 
U proteklih deset godina Pokrajina je za pošumljavanje oko 2.400 hektara izdvojila 700 miliona dinara. Nisu, međutim, sve te parcele ispunile uslove da se proglase novom šumom. Uspešnost je bila 64 odsto.   
 
Stevanović najavljuje novi konkurs i dodatnih 180 miliona dinara za pošumljavanje i dodaje da bi opštine morale biti aktivnije. Sa druge strane, ni Pokrajina nema višegodišnji plan. 
  • Jole

    01.03.2023 14:08
    Sladja mi lubenica iz Djurdjeva nego da jedem koru od breze. Nije sve u sumi!
  • Bojan

    01.03.2023 10:07
    @Dejan

    Mahnitom vepru koji zaluta u grad svako izgleda kao neprijatelj, a samo je trebalo da ostane u šumi.
  • cool

    01.03.2023 06:17
    sada je kasno...
    sthilovke i mešalice (uvežene od 90-tih na ovamo) napravile su haos u Voši. Ko nam je kriv što ćutimo i trpimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina