Vlasnik firme iz Subotice uhapšen zbog prevare Direkcije robnih rezervi i firme iz Novog Sada

A. P. (55), odgovorno lice preduzeća "Summec" doo Subotica, uhapšen je zbog prevare u obavljanju privredne delatnosti, pranja novca i poreske utaje.
Vlasnik firme iz Subotice uhapšen zbog prevare Direkcije robnih rezervi i firme iz Novog Sada
Foto: Pixabay
Sumnja se da je on doveo u zabludu predstavnike Republičke direkcije za robne rezerve koji su s njim kao zajmodavci, 14. maja 2021. godine zaključili ugovor o zajmu armature za potrebe gradilišta firme "Summec" u Subotici, Somboru i Novom Sadu, iako u tim gradovima nisu ni imali gradilišta.
A. P. je potom, kako se sumnja, od 21. jula do 22. oktobra 2021. godine, od Republičke direkcije za robne rezerve preuzeo armaturu u vrednosti od 93.556.850 dinara, koju je odmah nakon preuzimanja prodao, i na taj način za isti iznos oštetio Republičku direkciju za robne rezerve.
On se tereti da je, kako bi prikrio ili lažno prikazao nezakonito poreklo imovine, jednoj firmi iz Novog Sada, na ime Ugovora o kupoprodaji objekta, isplatio 9.838.347 dinara, iako je znao da je taj novac stečen kriminalnom delatnošću.
 
A. P. je, kako se sumnja, kao odgovorno lice firme "Summec", nadležnom poreskom organu podneo poresku prijavu poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja i na taj način oštetio budžet Republike za 1.226.500 dinara.
 
Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.  
  • Nikola NS

    09.03.2023 15:07
    Implikacije
    Ova firma je u stečaju sad to je janvi podatak i vidi se. Najverovatnije ovo je bio posao lagerovanja za Direkciju i ništa više. Dotični je maltene 100 miliona dnara robe dobio na čuvanje i odmah preprodao. Toliko o državi koja je gazduje našim novcima i imovinom. Ovakva država ne treba nikom kad se ponaša kao raspikuća a ne domaćin
  • Petar

    09.03.2023 14:59
    Sprdnja
    Kako se to dobija zajam od republicke agencije za robne rezerve? Evo i ja bih da pozajmim 5 mil.litara jestivoh ulja! Dajte molim vas.
  • Musaši

    09.03.2023 14:46
    Da nije slučajno imao saučesnika u Direkciji za robne rezerve?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina