"Kultura nema cenu": Subotica za obnovu Narodnog pozorišta daje više od planiranih 24 miliona

Za deceniju i po u adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju zgrade Narodnog pozorišta u Subotici biće uloženo daleko više od prvobitno planiranih 24 miliona evra, piše istraživački portal VOICE.
"Kultura nema cenu": Subotica za obnovu Narodnog pozorišta daje više od planiranih 24 miliona
Foto: 021.rs
"Do sada je u projekat uloženo nešto manje od 2,1 milijardu dinara. Na početku 2023. godine raspisana je poslednja javna nabavka, vredna 1,15 milijardi, tako da će s njom ukupna ulaganja u projekat biti veća od 3,25 milijarde dinara. Odnosno više od 27 miliona evra", navodi se u članku i dodaje da ni to neće biti dovoljno.
"Prema svim najavama, poslednja faza radova biće dovoljna da se zgrada stavi u funkciju pozorišta, ali ne i da se kompletno završi jer se već sada govori o novoj fazi radova – opremanju koncertne dvorane", piše VOICE.
Narodno pozorište u Subotici izgrađeno je 1854. godine prema projektu arhitekte Janoša Škultetija i predstavlja jedan od glavnih simbola ovog grada. Zgrada je proglašena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
 
Ipak, najvećim delom je srušena u leto 2007. godine, a u izvornom obliku sačuvano je njenih šest stubova.
 
Odbornici tadašnje vladajuće koalicije na čelu sa Savezom vojvođanskih Mađara (SVM) odbacili su zahtev za referendum koji je zatražila opozicija, kao i gotovo 5.000 građana koji su potpisali peticiju za očuvanje zgrade pozorišta.
 
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić iz SNS koja je u koaliciji sa SVM-om u tom gradu je na pitanje ko je kriv za to što se pozorište gradi 16 godina, rekao za VOICE da ne želi da se vraća u prošlost.
 
"Naš je cilj da taj posao završimo i da Subotica dobije pozorište kakvo ovaj grad zaslužuje", rekao je Bakić.
 
Direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić rekao je da je u planu da novi teatar bude regionalni kulturni centar.
 
"Kultura nema cenu. Imaćemo veliki broj sadržaja, a osim srpske i mađarske drame, u planu je i opera, balet, kabare. Bićemo jedinstveno pozorište u Evropi koje ima i svoju koncertnu dvoranu", naveo je Nikolić.
  • 002211

    13.03.2023 13:41
    Sad će uništiti zgradu, videćete!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".