Kolekcija ličnih predmeta Jovanke Broz od 23. marta u Gradskom muzeju u Somboru

Posetioci Gradskog muzeja u Somboru od četvrtka 23. marta imaće priliku da vide 36 dela domaćih i stranih autora, lične predmete i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela.
Kolekcija ličnih predmeta Jovanke Broz od 23. marta u Gradskom muzeju u Somboru
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke rezidencije u kojoj je živela s Josipom Brozom Titom, navodi se u saopštenju organizatora.
Izlaganje tih dela ima dvostruki značaj, sa jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje je publika do sada imala priliku da vidi u Galeriji Matice srpske tokom leta prošle godine, a s druge ona predstavlja imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.
Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke, a sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.
 
Autori izložbe su istoričari umetnosti Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.
 
Izložba će biti otvorena do 26. aprila. 
  • zztop

    18.03.2023 13:19
    A jel ostalo šta u vili za anu brnabić , pitam za moju babu koja ju obožaje...
  • Куп је битан

    17.03.2023 14:38
    Нису то никакви предмети Јованке Броз већ предмети грађана ове земље којима је одузета имовина.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.