Pastor: Važno da u policiji radi što više policajaca Mađara, mogu da se prijave i oni iz Vojvodine

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je da Mađari u Vojvodini, koji imaju dvojno državljanstvo, mogu "bez bilo kakvog odlaganja" da se zaposle u policiji Srbije.
Pastor: Važno da u policiji radi što više policajaca Mađara, mogu da se prijave i oni iz Vojvodine
Foto: 021.rs
Pastor je za list Mađar So ocenio da je "važno da u policiji radi što više policajaca Mađara" koji kako je rekao, s pravom očekuju da imaju iste mogućnosti ako u Srbiji žele da postanu policajci, vatrogasci, sudije ili tužioci.
"Sa stanovišta upotrebe službenog jezika, važno je i da u onim lokalnim samoupravama u kojima Mađari žive tradicionalno i u većem broju građani mogu da komuniciraju sa policijom i na svom maternjem jeziku", naveo je Pastor.
On je prethodno na društvenim mrežama pozvao mlade da se jave kancelariji SVM ukoliko su se prijavili na konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
 
"Smatram delom svog posla da, ako znam da se vojvođanski Mađar prijavio za policajca ili vatrogasca, pokušavam da se založim u njihovo ime. Naravno ako ispunjavaju uslove", objasnio je Pastor.
 
Dodao je da je SVM "uspeo da obezbedi" da dvojno državljanstvo ne isključuje zapošljavanje u policiji i vatrogasnoj službi.
 
"Za ovo je trebalo izmeniti zakon o policiji, a potom i relevantne propise. Ako se na isti konkurs u državnoj upravi prijavi predstavnik nacionalne manjine i lice koje se izjašnjava kao predstavnik većinskog naroda, onda licu koje pripada manjinskoj zajednici treba dati prednost", naveo je potpredsednik SVM.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je ranije poziv za prijem 210 učenika Srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici. Prijava je otvorena do 18. aprila, a podnosilac zahteva mora biti mlađi od 17 godina. Kojis u još uslovi možete saznati OVDE.
  • ja

    13.04.2023 11:17
    Pa ne možeš ljude terati da budu policajci ako neće, ne razumem sad Paštora, šta je hteo reći s ovim.
  • Lalla

    12.04.2023 21:56
    ima li ih,,,,
    u Vojvodini,vecinom su ostali bake i deke,,,,,
  • penzionisani prof.

    12.04.2023 18:10
    pitanje
    Kako je to rešeno u prijateljskoj državi Mađa4rskoj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina