Sremska TV: Izveštavali smo u skladu sa Kodeksom novinara Srbije

Sremska televizija reagovala je na saopštenje Nezavisnog društva novinara Vojvodine u kojem je njihovo izveštavanje o nestanku maloletnika nazvano izopačenim.
Sremska TV: Izveštavali smo u skladu sa Kodeksom novinara Srbije
Foto: 021.rs

NDNV je ukazalo na to da "objavljivanje privatnih poruka, uz aluziju da je neko imao suicidalne namere, ne samo da je neprimeren i neetički postupak medija", već je to, piše u saopštenju, "čin ispod svakog civilizacijskog standarda i elementarne ljudskosti".

Iz Sremske TV poručuju da saopštenje sadrži brojne neistine, netačne informacije i suvišne komentare koji se odnose na ovaj medij.

"Na prvom mestu, mladić o čijem nestanku smo izveštavali nije maloletno lice, već je lice koje je 31. januara 2023. godine navršilo 18 godina. S druge strane, izveštavanje Sremske televizije o nesrećnom događaju, izvršeno je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, a naročito u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i na zahtev majke nestalog mladića", navode u ovom mediji.
 
Kako dodaju, postupili su u skladu sa odredbom člana 82 Zakona o javnom informisanju i medijima, koji predviđa kada se privatni zapisi mogu objaviti, da je to moguće kada interes javnosti da se upozna sa informacijama preteže u odnosu na interes da se spreči objavljivanje.
 
"Kako ne biste pružali javnosti netačne informacije, sugerišemo da ubuduće prethodno proverite informacije koje objavljujete. Na kraju, izražavamo žaljene što se u jednoj ovako delikatnoj temi spominje nekakav 'ogroman novac'. Smatramo da sličnim rečenicama nije mesto u vašim saopštenjima, posebno u vezi sa ovako teškim temama", zaključuju u Sremskoj TV.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina