"Osmeh Vojvodine" na javnom uvidu: Izgradnja koridora za oko 430 miliona evra počinje do jula

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine stavio je na javni uvid Nacrt prostornog plana takozvanog Osmeha Vojvodine.
U pitanju je infrastrukturni koridor državnog puta IB reda, od graničnog prelaza sa Mađarskom (Bački Breg), preko Sombora, Kule, Srbobrana, Bečeja i Kikinde do graničnog prelaza sa Rumunijom kod Nakova, piše eKapija.
Kako je navedeno u nacrtu koji izradio Zavod za urbanizam Vojvodine, u toku je izrada tehničke dokumentacije (projektnog i programskog zadatka) ove brze saobraćajnice od Sombora do Kikinde, koja je zbog položaja rute na mapi poznata i kao Osmeh Vojvodine.
Motoput Sombor - Kikinda je planiran kao državni put koji je namenjen isključivo za saobraćaj motornih vozila. Saobraćajnica se projektuje za kretanje vozila brzinom od 100 kilometara na sat, u četiri vozne trake širine od po 3,5 metara.
 
U februaru je, kako podseća eKapija, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio da je planirano da izgradnja počne u prvoj polovini ove godine i da traje naredne dve do tri godine.
 
Prema ranijim najavama, izgradnja će koštati oko 430 miliona evra, a javni uvid u nacrt prostornog plana traje do 25. maja.
 
Ukupna površina obuhvata prostornog plana je 11.273,42 hektara, a za motoput se rezerviše prostor ukupne dužine od 164 km.
 
Planirani motoput podeljen je na dva sektora: Sektor 1 - Sombor i Sektor 2 - Kikinda i 8 deonica. Na koridoru motoputa je planirana izgradnja 11 petlji i 12 površinskih raskrsnica, kao i 152 mosta, propusta, natputnjaka i podvožnjaka.
Kao specijalan slučaj saobraćajnog pristupa na trasi motoputa, planiran je i direktan saobraćajni priključak specifičnog sadržaja na trasu motoputa, na potezu Novi Bečej – Novo Miloševo u zoni SRP "Slano Kopovo"- priključak za Araču, kao arheološki, kulturološki i verski lokalitet od posebnog značaja.
 
Kako je istaknuto u planu, Osmeh Vojvodine značajan je za saobraćajno povezivanje Srbije, odnosno Vojvodine sa Mađarskom i Rumunijom, dok istovremeno omogućuje vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom preko autoputa E-75 Beograd - Subotica.
  • Somborac

    05.05.2023 00:14
    Bez reci
    Po komentarima ima ljudi iz Vojvodine i nije mi jasno sta je sa ljudima. Svi navedeni krajevi kubure za poslom i jedva prezivljavaju, pa zar zelite da nam sve majke i ocevi idu za Nemacku na mesec ipo ili 3 a da mladi duvaju iz dosade po ceo dan od Nemackih para. Neka je sramota onih koji su iz ostalih delova Vojvodine( Sremce iz Bg okruga ne racunam) I ovako nesto protiv pisu. Nazalost mislim da navedeni krajevi misle da bi I'm pre Pesta, Temisvar pomogli nego sam Beograd.
  • povezati sever-jug

    27.04.2023 08:38
    povezati i pogranična mesta
    Potrebnije je od Novog Sada ili Beograda do Zrenjanina pa do Kikinde, od Kikinde do Subotice katastrofa od puta ,pa Suborica-Sombor nazad na Sremsku MItrovicu i Novi sad. Od Subotice već možeš do Vranja i od Novog Sada i Beograda na jug ( Od Kikinde do Beograda 120 km , ali ako poštuješ znake treba ti tri sata, a sever odsečen od ostatka Srbije što se tiče putne infrastrukture)
    Treba povezati pogranične gradove u Srbijii i sever sa jugom Srbije . I to će značitii za građane i investitore. A ko će koristiti ovaj put koga su nazvali "smajli", ok može ali posle povezivanja ovih pobrojanih. što neko reče sever- jug . i koji će povezati i sva mesta koja gravitiraju prema pobrojanim gradovima.
  • beba29

    25.04.2023 07:45
    Sramota
    Nemamo puno zemlje,ali od toga zivimo( 5 jutara)...preko sred zemlje nam ulaze 14 metara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina