U Krušedolu, Karlovcima i Pančevu položeni venci povodom 175 godina od Majske skupštine

Povodom obeležavanja 175-godišnjice Majske skupštine, na kojoj je 1848. godine u Sremskim Karlovcima doneta odluka o proglašenju Srpske Vojvodine, položeni su venci u Krušedolu, Karlovcima i Pančevu.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević položili su, u ime Pokrajinske vlade, venac na grob vojvode Stevana Šupljikca u manastiru Krušedolu, a potom i kod spomen-ploče na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, posvećene proglašenju Srpske Vojvodine.
Na spomenik vojvodi Šupljikcu u Pančevu venac je, takođe u ime Pokrajinske  vlade, položio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.
Pre 175 godina, tokom Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, proglašena je Srpska Vojvodina, kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske.
 
To je bio izuzetno važan trenutak u istoriji srpskog naroda, koji mu je doneo prve zvanične predstavnike u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji. Mitropolot Josif Rajačić je tada proglašen za patrijarha, a graničarski pukovnik Stevan Šupljikac za srpskog vojvodu.
 
Na Skupštini su istaknuti zahtevi Srba u Austriji, odnosno na prostoru južne Ugarske, za autonomni politički i kulturni razvoj.
 
Tada proglašena Srpska Vojvodina obuhvatala je Srem, Vojnu granicu u Sremu, Baranju i Bačku s Bečejskim i Šajkaškim okrugom, i Banat sa Vojnom granicom, uključujući i Velikokikindski distrikt.
 
U ime Vlade Srbije, venac je položio ministar za rad i socijalna pitanja Nikola Selaković.
 
Skupština Vojvodine je pre pet godina donela odluku da se godišnjica Majske skupštine obeležava 15. maja, kao datum od pokrajinskog značaja.
 
Od ove godine, odlukom Vlade Srbije, godišnjica Majske skupštine uvrštena je u Državni program obeležavanja istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.
  • mile

    16.05.2023 08:35
    Tada je nad VOJVODINOM izvršena okupacija .Procitajte malo kako je bilo i koje šta potpisao.Bez manjina itd. I tada su bili raikali i opet danas nas unistavaju svojom politikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina