FOTO: Orao belorepan, siva vetruška i druge zaštićene ptice vraćene u prirodu kod Ludaškog jezera

Strogo zaštićene i zaštićene vrste ptica, koje su iz različitih razloga dospele u Prihvatilište Zoo vrta Palić, u utorak, 23. maja uspešno su vraćene u prirodu.
Nakon uspešnog lečenja, oporavka, sticanja fizičke kondicije i potvrđenog dobrog zdravstvenog stanja od strane veterinara, u prirodu su vraćeni orao belorepan (Haliaeetus albicilla), mišar (Buteo buteo), siva vetruška (Falco vespertinus), tri vetruške (Falco tinnunculus), sova kukumavka (Athene noctua) i jastreb (Accipiter gentilis).
U ceo proces, koji nekada traje i duže od pola godine (od momenta zbrinjavanja pa do samog puštanja), uklјučeni su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Zoo vrt Palić, Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i JP "Palić-Ludaš" – upravlјač zaštićenih područja. 
Sve ptice su se uspešno vinule u nebo u okolini Ludaškog jezera i na Selevenjskim pustarama, a ova zaštićena područja tog dana su nalikovala pistama za poletanje.
 
  • Raša

    25.05.2023 08:38
    Spašene ptice
    Ovo je vest dana, hvala.
  • Marko NS

    25.05.2023 08:24
    Svaka čast!
  • :D

    25.05.2023 08:19
    Lepo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina