Begejom i ove godine pluta mrtva riba, a Zrenjaninom se širi smrad

Poslednjih dana Begej smrdi, a rekom koja protiče kroz Zrenjanin pluta uginula riba.
Brana u Stajićevu je otvorena, ali su vodostaji Begeja i Tise gotovo izjednačeni, pa je protok minimalan, odnosno Begej praktično stoji, saznaje portal zrenjaninski.com.
Rezultat toga je pomor ribe u Begeju i smrad koji se širi sa reke.
Kada Begej prestane da teče, on maltene postane bara u koju se ulivaju sve otpadne vode, industrijske i one iz fekalne kanalizacije. Riba nema kiseonika i zato dolazi do njenog pomora. I tako bude sve dok Begej ponovo ne krene da otiče.
 
Koliko će ovakvo stanje potrajati, pitali smo nadležne u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine". 
 
Ovo je, inače, problem koji se ponavlja gotovo svake godine.
 
Gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura danas je rekao da je protok Begeja zaustavljen zbog visokog vodostaja Tise koji kod Titela iznosi 484 centimetra i nalazi se na granici uvođenja mera redovne odbrane od poplava.
 
Navodi i da je prevodnica Stajićevo otvorena, ali da to nije dovoljna mera, jer Tisa ne može da primi vodu iz Begeja i da je to i razlog zbog kog se u gradu osećaju neprijatni mirisi, ali da su prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će vodostaj Tise danas i sutra biti u stagnaciji i da se opadanje vodostaja može očekivati u sredu.
 
"Ovakvi i slični problemi sa Begejom nam se ponavljaju, povećana koncentracija zagađenja dolazi i od ulivanja otpadnih voda u Begej, pa je to osnovni razlog da se nastavi sa projektom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, na čemu insistira lokalna samouprava, a čija realizacija je toku i za šta je investitor dobio građevinsku dozvolu", ukazao je Salapura.
Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda i sva otpadna voda izliva se u Begej, a ugovor o izgradnji centralnog prečistača u Zrenjaninu potpisan je krajem 2020. godine sa kompanijom "Metito" kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i UAE, u vrednosti od 30 miliona evra.
 
Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda Zrenjanina biće izgrađeno na obodu industrijske zone Jugoistok - Ečka.
  • Bojana

    31.05.2023 19:49
    I u Zemunu...
    Plutaju mrtvi šarani u Dunavu i u Zemunu... Videla sam i fotografisala pre desetak dana...
  • Realista

    30.05.2023 14:03
    pošasti...
    Zagađena pijaca voda, reka, smrad... čekajte i skakavce pa onda...
  • Sadjanin

    30.05.2023 14:01
    Ugovor o preciscivacu potpisan pre tri godine a jos se govori u futuru. Zrenjanin je mrtav grad nazalost, mladi masovno odlaze, centar se raspada, fakultet i visa skola katastrofa, uglavnom fabrike za motanje kablova i sivenje, zagadjenost vazduha velika, javni prevoz ne postoji, politicki kadar za plakanje, sport na najnizim granama sem rvanja. O vodi vec se zna dovoljno. Tuga velika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina