Zrenjaninci protestovali uprkos pljusku: Poslali podršku smenjenoj profesorki

Sa protesta "Zrenjanin protiv nasilja" večeras je data podrška nedavno suspendovanoj profesorki gimnazije Senki Jankov i ponovljeni su zahtevi sa skupova "Srbija protiv nasilja" u Beogradu.
Učesnici protesta su se ponovo okupili u parku pored centralnog gradskog jezera, u naselju Mala Amerika, odakle su se, po najvećem pljusku, zaputili u protestnu šetnju gradom, prenosi Zrenjaninski.com.
 
Protest je završen ispred Zrenjaninske gimnazije, odakle je poslata poruka podrške profesorki sociologije Senki Jankov koja je, odlukom direktora ove škole Milana Radakovića, suspendovana sa posla, jer je u "Gugl učionici" okačila plakat "Zrenjanin protiv nasilja" i time pozvala đake da zajedno sa profesorima izađu na protest.

Tražena je odgovornost direktora.

Učesnicima građanskog protesta se ispred Zrenjaninske gimnazije obratio profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić. On je poručio da su nagomilani nasilni činovi, koji su nas okruživali i koji nas okružuju, postali naša normalnost.

 
"Na njih se nije adekvatno reagovalo, posebno od strane onih kojima je poverena organizacija društvenog života i države. Nema velikog i malog nasilja. Svako nasilje je isto. Na njega se mora odmah i žestoko reagovati. Žestina reakcije na bilo koji oblik nasilja, od fizičkog, duševnog, do duhovnog, najbolja je prevencija za jedno društvo", rekao je Čupić.
Zrenjaninska gimnazija je u utorak saopštila da je shodno zakonu njen direktor doneo zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv profesorke Senke Jankov, a da će po okončanju biti poznato da li je ona prekršila zakon. Gimnazija u saopštenju navodi da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje škola u te svrhe, na osnovu čega je direktor doneo zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv Jankov.
 
Na večerašnjem protestu "Zrenjanin protiv nasilja" profesorka Olgica Rakić je u govoru kazala da je Jankov suspendovana s posla koji je, kako je navela, radila odgovorno i s mnogo ljubavi.
 
"Njena uloga u životima dece je da ih usmerava da odrastu u dobre i poštene ljude, to može da se uradi samo tako što se deci objasne svi aspekti i uglovi posmatranja društva, života i sveta", kazala je ona.
 
Po  njenim rečima, jedan od tih uglova posmatranja je nekome zasmetao.
 
"Nažalost Senka može da bude bilo ko od nas sutra - prekosutra, a mnogo Senki već imamo širom Srbije", kazala je Rakić.
 
Jankov se zahvalila za podršku i što su okupljeni, kako je kazala, pokazali hrabrost, empatiju i solidarnost koje ima svuda.
 
Posebno se zahvalila svojim učenicima koji su došli na protest, a koji su, kako je navela, i razlog zbog čega i kako radi. Dodala je da situacija u kojoj se našla jeste ružna, teška i nepravedna, ali da, kako je navela, ona nije jedino važna.
 
"Naše društvo odavno se nalazi u veoma teškom i nezavidnom položaju gde svako ko pokuša da se suprodstavi nepravdi da ukaže na istinu... biva sankcionisan", rekla je ona, a građani Zrenjanina su svojom podrškom pokazali "da to više ne prolazi".
 
"Cilj okupljanja je borba protiv nasilja. Nasilje ima mnogo oblika i pored onoga što smo mogli da vidimo 3. i 4. maja treba reći da je ono, na neki način, bilo podstaknuto i negovano kroz politički diskurs, kroz politički rečnik, kroz medijsko delovanje", kazala je ona.
 
Prema njenim rečima, protiv toga se svi okupljeni bore i to je razlog zašto su i večeras, po kiši, na protestu u Zrenjaninu.
 
Posle skupa učesnici protesta uputili su se u protestnoj povorci do Zrenjaninske gimnazije.
  • Mastodont

    01.06.2023 11:30
    @Branko

    Opet četvrtsvet misli da je svet...
  • Банатмен

    01.06.2023 11:03
    Лаж је насиље
    Јаснија порука је "Србија против лажи".
  • Branko

    01.06.2023 06:30
    Ma nisu oni protiv nasilja, naprotiv. Da ih je malo vise vec bi nasli da nesto blokiraju i da maltretiraju ostali svet bez imalo grize savesti. Oni su samo protiv sadasnje vlasti i protiv nje se bore svimsredstvima, po svaku cenu i pri tome su spremni da upotrebe sve sto misle da ce im u tome koristiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina