Odlukom Vlade preimenovan vojvođanski dvorac Nojhauzen jer je pripadao nacisti

Odlukom Vlade Srbije dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji preimenovan je zbog, kako je navedeno, činjenice da je njegov naručilac i vlasnik bio predstavnik nemačkog okupatora.
Zdanje, koje je podignuto tokom nemačke okupacije Srbije za vreme Drugog svetskog rata, sada se zove "Dvorac u Srpskoj Crnji".
U saopštenju Vlade Srbije, koje prenosi Danas, stoji da je "naziv ovog spomenika promenjen pošto je neodgovarajuće da u njemu stoji ime naručioca gradnje Franca Nojhauzena, visokog oficira nemačke okupacione vojske, obaveštajca i generala, koji je tokom Drugog svetskog rata bio predstavnik okupatora, a posle rata osuđen na kaznu višegodišnjeg zatvora".
Dvorac Nojhauzen je najmlađi i najbolje očuvani lovački dvorac na području Vojvodine. Nalazi se u Srpskoj Crnji, na samoj granici sa Rumunijom.
 
Vlasnik dvorca je opština Nova Crnja i ona ga je u nekom ranijem periodu davala u zakup. Nekada davno, nakon Drugog svetskog rata, dvorac je služio za smeštaj gostiju ali se decenijama ništa u njega nije ulagalo i propadao je, slično kao većina vojvođanskih dvoraca.
 
Nakon što je pre desetak godina restauriran, u njemu se čak snimaju i filmovi, poput nedavnih scena za film i seriju "Knez Mihajlo". Ipak, zakupaca više nema.
 
Kako je Danasu potrvđeno u Turističkoj organizaciji ove opštine, dvorac je slobodan, ukoliko bi se našao adekvatan zakupac mogao bi da bude iznajmljen. Moguće ga je posetiti, uz prethodnu najavu Turističkoj organizaciji.
  • licemeri

    14.07.2023 12:34
    A ne smeta im bilbord osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja pored banovine?!
    Svaki turista koji dođe u Novi Sad vidi to, i sve mu je jasno ko je ko i šta podržava.
  • AltF4

    09.07.2023 16:33
    Zero!
    A koji od dvoraca koji trunu po Vojvodini je napravljen od strane Srpskih vlasti?
  • W

    09.07.2023 15:49
    Ima gore i od rušenja
    U Vojvodini je od 1918. srušeno 250 dvoraca. Jedino gore od rušenja, jeste restauracija. Pre neki dan sam bio u dvorcu Janković... stavljena PVC stolarija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina