U Subotici održan treći protest protiv nasilja

U Subotici je održan treći po redu protestni skup "Srbija protiv nasilja", na platou dr Zorana Đinđića, u organizaciji Pokreta slobodnih gradjana, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.
"Mi smo jedinstven glas protiv nasilja, glas koji poziva na promene, na bolju budućnost za naš grad", izjavio je večeras subotički student Jovan Maksimović.
On je rekao da nije samo ekonomski raspad taj koji tera ljude da napuštaju svoje rodne gradove, već i nesigurnost, politička situacija, korupcija i neuređeni sistem.
"Ako se ovaj trend nastavi, Subotica će se suočiti sa ozbiljnim gubitkom mladih, ambicioznih i sposobnih ljudi, jer talentovani pojedinci napuštaju našu zemlju u potrazi za boljim perspektivama. Prema procenama, više od 100.000 ljudi je napustilo Vojvodinu prema poslednjem popisu iz 2011. godine, a taj trend se nastavlja i danas", upozorio je Maksimović.
 
On je podsetio i na to da je grad suočen sa ozbiljnim bezbednosnim problemima zbog situacije sa ilegalnim migrantima, a da se pucnjave u šumi na Makovoj sedmici dešavaju sve češće.
 
"Moramo se izboriti za Suboticu u kojoj nema mesta za bilo kakvu vrstu nasilja. Naša borba za Suboticu bez nasilja nije samo protiv pojedinaca koji čine nasilje, već i protiv vlasti koja nije ispunila svoju odgovornost i propustila da zaštiti svoje gradjane", naveo je Maksimović.
 
Poljoprivrednik iz Čantavira Laslo Toldi rekao je, obraćajući se okupljenim građanima, da žive u državi u kojoj nasilje, nestručnost i nemarnost vladaju u svim segmentima društva, pa tako i u poljoprivredi.
 
"Nismo mi neuki pa da ne znamo kakva je agrarna politika u drugim zemljama i da ne umemo da je uporedimo sa domaćom politikom. Država daje podršku uvozničkom lobiju umesto domaćem proizvodjaču i time onemogućava nama da radimo i zaradimo", ocenio je on.
Prema njegovim rečima, u drugim državama se zna da je proizvodnja domaće hrane pitanje državne bezbednosti, dok naš narod kupuju prozvode upitnog kvaliteta, a seljaci se uništavaju u potpunosti.
 
"Država je najveći dužnik poljoprivrednika, koja ne poštuje sopstvena obećanja. Ministarstvo poljoprivrede ne čuje naše apele", smatra Toldi.
 
On je istakao da će zbog nameta države novac morati da zaradi u inostranstvu.
 
"Moraću da se odreknem rada u poljoprivredi i svoje dedovine da bih otišao u Nemačku da perem sudove kako bih mogao da isplatim dugove i platim kaznenu kamatu zato što sam u Srbiji hteo da se bavim poljoprivredom", poručio je Toldi.
  • X

    13.07.2023 09:20
    Y
    Nama nema spasa. Mi smo narod koji prihvata sve. Poreze, namete, fizičko nasilje.... Bukvalno sve do fatalnog ishoda. Džaba protesti kad ih većina podržava. To je: kome je dobro nek ostane, kome nije pravac preko.
  • Novi Sad

    13.07.2023 08:23
    @
    Laslo, u sve si u pravu. Jedemo sve iz uvoza kao da nemamo svoje. A pljačka na sve strane. Porezi, odvodnjavanje, marže, sad i klime. Pa dokle više? Moramo svi preko, ali karta u jednom pravcu u pravu državu. Šta je ovo? Država? Sami pljačkaši. Tome nema kraja. Mi moramo odsvirati kraj i preko. Prisiljeni smo. Toliko o ovoj vlasti.
  • Da

    13.07.2023 07:40
    Baš tako
    Toledo je lepo rekao da su nam nameti preveliki i da mora u Nemačku da bi Srbiji platio namete. To je sramota i stalno smišljaju kako da nas opljačkaju. Sad su smislili pljačku za klime. Šta će sutra? Dokle više? Jel treba svi da odemo preko? Ako se ne dozovu pameti ostaće samo penzioneri. Jel ovo država? Sami pljačkaši. Bruka i sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina