Nakon vatre koja ju je uništila još 2018. godine: Carska bara dobija plan zaštite od požara

Specijalni rezervat prirode "Carska bara" dobiće plan zaštite od požara, ali i novi protivpožarni put i opremu za gašenje požara u ovom zaštićenom prirodnom dobru.
Ugovor o realizaciji ovih planova potpisali su danas pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i v.d. direktorke "Rezervata prirode Zrenjanin" Jasna Jovanov.

Erceg je ovom prilikom podsetio na to da je Carska bara u požaru koji ju je zahvatio 2018. godine pretrpela veliku štetu, kada je deo flore i faune uništen. Dodao je da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput te 2018. godine.

"Zbog toga smo na ovogodišnjem konkursu za finansiranje kapitalnih ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine, opredelili četiri miliona dinara upravo za unapređenje zaštite Carske bare", istakao je Erceg i dodao da je projektom predviđena izrada plana zaštite od požara, uređenje protivpožarnih puteva i nabavka opreme, koja će biti mobilna i služiti upravljaču za interventne situacije.
 
Erceg je dodao da su investicije u Carsku baru od prošle godine vidljive, a među njima je izgrađen vidikovac, koji služi svim ljubiteljima prirode koji posećuju Carsku baru.

"Na nekoj od narednih sednica Skupštine Vojvodine biće proglašena nova zaštićena dobra na teritoriji Vojvodine, a biće donet i novi Prostorni plan posebne namene za Specijalni rezervat prirode 'Carska bara', gde su predviđeni novi sadržaji, kao što je izgradnja vizitorskog centra", rekao je Erceg i dodao da je cilj da se na teritoriji Vojvodine i cele Srbije unaprede zaštićena prirodna dobra, te da se poveća procenat proglašenih prirodnih dobara, u skladu sa poglavljem 27.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina