Za uređenje spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu 650.000 dinara od države

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin dobio je od države 650.000 dinara za uređenje spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.
Kako prenosi portal zrenjaninski.com, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uručio je ugovore o finansiranju 16 projekata za investiciono održavanje ratnih vojnih memorijala u ovoj godini, ukupne vrednosti 32.193.176 dinara.
 
Zaštita ratnih memorijala podrazumeva sprečavanje propadanja i oštećenja ratnih memorijala i njihovo održavanje u dostojanstvenom i prepoznatljivom stanju.
Sredstva su dobili zavodi za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, Nišu, Beogradu, Kraljevu, Pančevu, kao i pokrajinski i republički zavod za zaštitu spomenika kulture.
Selaković je tom prilikom kazao da svaki od projekata, čije je finansiranje, odnosno kofinansiranje sada odobreno, ima svoj poseban značaj za naše kulturno nasleđe i negovanje sećanja.
 
Spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu nalazi se u Ulici kralja Petra Prvog, ispred zgrade nekadašnjeg Komiteta.
 
Spomenik je 1952. godine postavljen na glavnom gradskom trgu, na mestu gde se pre Drugog svetskog rata nalazio spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, a pre njega Kiš Erneu. Otkrio ga je predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Zbog pretvaranja trga u parking zonu i izgradnje fontane na tom mestu, 1964. godine je premešten na današnju lokaciju.
 
Spomenik je rad beogradskog vajara Radeta Stankovića, visok je tri metra i postavljen je na 60 centimetara visokom postamentu. Rade Stanković je, inače, rođen 1905. godine u Beču. Završio je Kraljevsku akademiju za umetnost i obrt u Zagrebu kod profesora Ivana Meštrovića. Dobio je nagradu za spomenik Skenderbegu u Tirani 1939. godine.
  • milenko

    27.07.2023 06:10
    Ima nade !
    Bravo !!!!!
  • rale

    26.07.2023 21:07
    Naopako!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina