U planu da Ruma ponovo ima aerodrom: Poznato šta bi sve mogao da sadrži

Ukoliko pregovori Vlade Srbije i potencijalnog investitora urode plodom, Ruma bi mogla da dobije sportsko-vazduhoplovni kompleks.
U planu da Ruma ponovo ima aerodrom: Poznato šta bi sve mogao da sadrži
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Lokacija ovog kompleksa, kako piše Dnevnik, bila bi južno od pruge Beograd-Šid i zapadno od Ulice Vladimira Nazora, odnosno u blizini azila za pse.
Odbornici Skupštine opštine Ruma, na nedavno održanoj sednici, usvojili su predlog odluke o izmeni i dopuni plana detaljne regulacije radne zone Jug-2, čime se menjaju namene površina kako bi se razgraničilo državno i privatno zemljište. Kako je navedeno u dokumentu, to se radi zarad realizacije planiranih sadržaja za koje postoji državni interes.
Granica izmena i dopuna plana detaljne regulacije Radne zone Jug-2 u Rumi obuhvata postojeće blokove radne zone i to 7, 8, 9 i deo bloka 1, dok granica izmena i dopuna plana obuhvata prostor od 100,14 hektara. U bloku 9, osim sportskog aerodroma planirani su dopunski i prateći sadržaji i uređenje vazduhoplovnog kompleksa, dok se u preostalim blokovima planiraju sportsko-rekreativni i turističko ugostiteljski kompleksi.
 
Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević je nakon sednice Skupštine nagovestio da je ta investicija od državnog interesa.
 
"Radna zona Jug-2 je na neki način bila zapostavljena, međutim postoji izuzetno ozbiljno interesovanje jednog investitora koji je u pregovorima ne sa Opštinom, već sa Vladom Srbije. -Da bi se ta investicija ostvarila, neophodno je da se promeni planska regulacija i mi smo odluku doneli da bismo otvorili mogućnost da se ti pregovori nastave. Ukoliko se ta investicija ostvari, biće veoma značajna, dalje detalje ne bih iznosio jer pregovore vodi Vlada sa zainteresovanim investitorom. Kada bude realizovana, definitovno će učvrstiti Opštinu Ruma kao najznačajniju saobraćajnu tačku u Srbiji", istakao je Kovačević.
 
U dokumentu među izmenama se navodi da je u okviru sportsko-rekreativnog kompleksa moguća izgradnja terena za golf, mini golf i teniskih terena (otvoreni i zatvoreni), terena za skvoš, karting centra, kao i pratećih i pomoćnih objekata. U okviru turističko-ugostiteljskog kompleksa moguća je izgradnja glamping centara, hotela sa četiri zvezdice, avantura parka za decu, restorana, rent-a-kar agencije, benzinske stanice.
 
Vazduhoplovni kompleks sadržao bi poletno-sletnu stazu (asfaltnu i travnatu), centar poslovne avijacije, odnosno radionice za održavanje poslovnih i sportskih aviona, hangare (za parkiranje aviona, servis, remont, farbaru, obnovu enterijera i terminal poslovne avijacije. Tu bi bio i centar za obuku vazduhoplovnog osoblja (pilotska škola i škola za vazduhoplovno-tehničko-osoblje, centar za simulatore), logistički centar (kargo centar sa pratećim carinskim službama), proizvodni deo (proizvodnja, odnosno sklapanje vazduhoplova, motora, električnih motora i baterija, proizvodnja dronova), sportske sadržaji (padobranski, jedriličarski i centar za modelarstvo i maketarstvo), kao i vazduhoplovni muzej sa centrom za restauraciju starih vazduhoplova.
 
U Rumi bila Savezna pilotska škola i aerodrom tokom Drugog svetskog rata
 
U Rumi je već 1929. godine pred 5.000 gledalaca održan prvi aero-miting na kome je između ostalog i po prvi put prikazana upotreba padobrana. Rumski aerodrom su 1933. godine projektovali francuski inženjeri, a na njemu je pre i posle rata postojao i aero-klub.
 
Krajem 1944. godine aerodrom je osposobljen i sa njega su vršena dejstva borbenih jedinica ratnog vazduhoplovstva za vreme proboja Sremskog fronta. Na rumskom aerodromu je 9. decembra 1944. formiran 423. vazduhoplovni jurišni puk. U svom sastavu puk je imao tri eskadrile naoružane jurišnim avionima IL-2. Prvi ratni zadatak puk je izvršio 19. januara 1945. godine.
 
Inače, u Rumi je jedno vreme radila Savezna pilotska škola koja je 1948. godine preseljena iz Zagreba u Rumu, a u kojoj su se školovali piloti iz cele Jugoslavije. Škola je rasformirana 1954. godine, a deo kadrova i aviona preseljen u Vršac.
Vazdušne luke u planu razvoja Vojvodine
 
Kao civilni aerodromi opšteg tipa planirani su Novi Sad - Čenej, Vršac i Subotica, koji će biti čvorište u regionalnom sistemu vazdušnih luka, prvenstveno za putnički saobraćaj, čarter letove manjih avio-kompanija. Kako je objašnjeno, u svetlu prenamene i restruktuiranja vojnih aerodroma u Somboru i Beloj Crkvi, pod upravom Ministarstva odbrane, neophodno je te vazdušne terminale planirati u mreži perspektivnih aerodroma mešovite (opšte/sportske) namene. Planiranu mrežu objekata vazdušnog saobraćaja upotpunjuju sportski aerodromi u Zrenjaninu (Ečka), Kikindi (Drakslerov salaš), Pančevu (Utva), Sremskoj Mitrovici (Veliki Radinci), Beloj Crkvi (Češko Selo), Kovinu, Bečeju (Fantast), Novi Bečej (Bočar), Ruma, kao i na drugim mestima, gde  postoje mogućnosti, zainteresovanost i ekonomska opravdanost.
  • Marija

    15.08.2023 19:25
    Ns
    prvo operite ulice u Novom sadu koje nisu oprane godinama,odnesite smece,postavite klupe u centru,na bulevarima.Malo uredite grad pokosite travu ,posadite drvece.Manite se praznih prica o aerodromima.
  • Sabahudin

    15.08.2023 15:48
    Omerović
    A kosmodrom će da bude u okolini Sremske Rače...
  • usput

    15.08.2023 15:09
    komentar
    Ako postave Maju Gojković za glavnog i odgovornog za izgradnju aerodroma možda ga i naprave ali je sigurno da nikad neće proraditi.Prilog tome je izgradjena autobuska stanica u NS za vreme Majine vladavine i još nije proradila......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina