Gojković: Prihvaćena kandidatura slovačkog naivnog slikarstva za Uneskovu listu, odluka iduće godine

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je u ponedeljak da je Unesko prihvatio kandidaturu Srbije da slovačko naivno slikarstvo upiše na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ona je u Kovačici, na svečanom otvaranju 2. Festivala slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, rekla i da očekuje da će konačna odluka biti doneta tokom 2024. godine.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da vas obavestim da je Unesko prihvatio ovu kandidaturu, da je naša nominacija uspešno prošla prvu fazu ocenjivanja i da je trenutno u drugoj fazi razmatranja. Konačna odluka biće doneta tokom 2024. godine i sa velikim i realnim optimizmom očekujemo završetak ovog procesa", istakla je Gojković.
Ministarka kulture je, u okviru festivala slovačkog naivnog slikarstva otvorila i izložbu "Reformatori slovenske pismenosti i jezika kod slovenskih naroda u Evropi", autorke Vieroslave Svetlik, koja je organizovana u saradnji sa Forumom slovenskih kultura, međunarodnom organizacijom koja radi na promociji kulture zemalja slovenskog prostora.
 
 
"Današnjom izložbom zajedno nastavljamo da što više učinimo vidljivom i prepoznatljivom kreativnost slovačke zajednice u Kovačici. Pred nama je, viđeno očima umetnika, 12 artefakata od izuzetnog umetničkog i simboličkog značaja, koji govore o velikanima koji su svoje istorijsko delo ugradili u temelje kultura naših naroda", navela je Gojković.
 
U okviru Festivala predstavljen je i Bukvar slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, autora Juraja Hamara.
  • andrija

    06.09.2023 15:46
    Neznam da li je...
    Deks
    04.09.2023 • 23:27

    doticni ljubomoran ili neobrazovan ili .... ali neka se malo edukuje od kada postoji ... Slovacko naivno slikarstvo... i njen istorijat.
  • Darko

    06.09.2023 11:55
    @@
    Možda zato što na Slovake i druge manjinske zajednice ne nasrću primitivni migranti iz okolnih zemalja da im objasne kako da budu "Sbi" i "patriote".
  • pajo patak

    05.09.2023 13:33
    naivna Majo
    šta je sa autobuskom stanicom i koncertom zdravka čolića ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina