Opština Ruma postala vlasnik kuće Mileve Marić Ajnštajn, u planu potpuno renoviranje

Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog zivota, prešla je u vlasništvo Opštine Ruma.
To je saopštila predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, prenose sremskevesti.rs.
Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine. Porodica Marić se  1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.
Kuća u Železničkoj ulici broj 38, u kojoj je živela porodica Marić i dalje postoji, ali je u veoma lošem stanju. Njena istorijska vrednost je neosporna, ali zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, Opština nije mogla da preduzme korake ka njenoj obnovi.
 
"Sa zadovoljstvom saopštavam da su sadašnji vlasnici odlučili da poklone ovu kuću našoj opštini. Ovaj nesebičan gest omogućiće nam da renoviramo kuću i pretvorimo je u centar kulture koji će biti na ponos svima nama. Ova kuća će postati mesto gde ćemo moći da se divimo nasleđu Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika", poručila je Ćirić.
Kuća će biti potpuno renovirana.
 
"Ovo je veliki dan za našu opštinu, i verujem da će kuća Mileve Marić postati mesto inspiracije za buduće generacije. Hvala svima koji su omogućili da se ovaj san ostvari, i radujem se što ćemo zajedno učestvovati u obnovi ovako vaznog dela naše istorije", naglasila je predsednica.
  • boger

    18.09.2023 14:04
    Recimo da sam neobrazovan
    Kako se tačno zovu i gde mogu da se pronađu naučni radovi Mileve Marić?
  • zztop

    15.09.2023 12:47
    Iz priložene slike se vidi da je to neprocenjivo kulturno-istorijsko dobro, baš tako i izgleda izbušeno izlozima na sve strane sa original salonit pločama iz onog vremena austro-ugarske...
  • Perica

    15.09.2023 11:49
    Opklade
    @Procenat
    Tipujem na pola miliona.
    Treba pratiti buduće aktivnosti poznatog "Instituta" iz NS-a, koji i inače operiše po Rumi, i videti koja će cifra biti u pitanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina