Odlazi još jedan stranac koji je dobio državne subvencije: Mitros obavestio radnike o obustavi rada

Još jedna strana firma koja je dobila subvencije od Vlade Srbije odlučila je da prekine sa radom, a zaposlene ostavi na cedilu.
Odlazi još jedan stranac koji je dobio državne subvencije: Mitros obavestio radnike o obustavi rada
Foto: Pixabay

To je Mitros iz Sremske Mitrovice, kojim upravlja privredno društvo Gierlinger Holding GmbH.

"Na osnovu detaljne analize poslovanja, vlasnici i uprava privrednog društva bili su primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitros Fleischwaren DOO" u Sremskoj Mitrovici. Iz razloga transparentnosti i pravičnosti prema zaposlenima, poslodavac je odlučio da obavesti zaposlene o predmetnoj odluci u najranijoj fazi", navodi se u saopštenju Mitrosa.

Dodaju da će konkretne odluke o prekidu proizvodnje i rokovi biti utvrđeni naknadno.
 
"Razumemo da je javnost zainteresovana za dešavanja u privrednom društvu Mitros, ali molimo za strpljenje i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo. U ovom trenutku, primarni interes poslodavca je da se proces odvija u skladu sa zakonom i da se prava radnika u potpunosti ostvare", navodi predstavništvo austrijske firme.
 
Mitros u Srbiji ne posluje naročito dugo - tek od 2016. godine. Svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da ova firma dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra u vidu subvencija za zapošljavanje.
 
Inače, kako su mediji izveštavali 2017. godine, vlasnik industrije mesa "Mitros", Johan Gerlinger govorio je na mitingu Srpske napredne stranke i pozvao da se glasa za Aleksandra Vučića.
 
Ovo je samo jedna strana firma koja se kupi i odlazi, a situacija postaje očigledno loša od 2020. godine. Kako piše Nova ekonomija, neke od firmi koje odlaze su upravo one koje su i došle zbog subvencija i jeftine radne snage, a tipično im je da svoje zaposlene ne obaveste ili obaveste o otkazima na izuzetno neformalne načine (recimo, putem vajbera).

Poslednji koji je najavio odlazak je Džinsi, ali tu je i turski Berteks tekstil i druge firme.

  • /

    28.09.2023 12:02
    /
    @Жоржо
    da li se secas koliko ste penili na subvencije fijatu.
    a sada je bukvalno svaka otvorena fabrika na subvencijama.
    potemkinovo selo je to smrdo.

    bolje je bez tih kulisa
  • Dr Miggyy

    27.09.2023 16:04
    PUKLE NAŠE INVESTICIJE?
    Mitros Fleischwaren DOO u Sremskoj Mitrovici, firma koja je dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra u vidu subvencija za zapošljavanje, odlučila je da prekine sa radom, a zaposlene ostavi na cedilu. Firma je puštena u rad 2016. godine. Na svečanom otvaranju fabrike sa zadovoljstvom je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sada kada su nemci utopili pare dobijene od naše zemlje napuštaju je, a predsednik mudro ćuti, kao da se ne tiče njega, a zaslužan je. Imovina Matrosa treba konfiskovati i pustiti u rad našim snagama. Zašto su je prodali kada je to bila jaka firma pre poklanjanja nemcima. Matros nije jedina firma koja je propala, ima ih bar desetak u Srbiji, a vlasti ne preduzimaju ništa da se spase te uništene fabrike.
  • Bolivija

    27.09.2023 09:18
    Vegan
    Meso nije zdravo.Predjite u vegane.Bolje za vas sto nema Mitrosa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina