Ombudsmanka Subotice: Pravna pomoć prevarenim penzionerima

Lokalna ombudsmanka Subotice Erika Tot Salai je povodom Dana ljudskih prava koji se obeležava 10. decembra, navela da je ova godina posebno bila posvećena zaštiti prava starijih građana tog grada.
Ombudsmanka Subotice: Pravna pomoć prevarenim penzionerima
Foto: Pixabay
Dodala je da je pružena pravna pomoć penzionerima koje su varali nesavesni trgovci.
 
Ona je istakla da su pojedini trgovci, služeći se nepoštenom poslovnom praksom i svesno ciljajući penzionere, koji imaju redovna primanja, a pri čemu slabije poznaju pravila o odustanku od ugovora, po enormno visokim cenama prodavali razne proizvode.
"U svim ovim obraćanjima, našim starijim sugradjanima, pružili smo aktivnu pravnu podršku, u pogledu ostvarivanja njihovih prava, odustanka od štetnog ugovora i povrata kupoprodajne cene koja je bila isplaćena", navela je u saopštenju lokalna ombudsmanka.
 
U tim slučajevima kada su se sugrađani pozvali na svoja zakonom zagarantovana prava, trgovci su poštovali zakonske odredbe koje se odnose na prava potrošača, da ne bi trpeli dalje štetne posledice.
"Smatramo da je jačanje ljudskih prava starijih osoba najbolji način da vode dostojanstven i bezbedan život, kao ravnopravni članovi društva, jer su pojedina prava više ugrožena u starosti nego u nekim drugim životnim dobima", ocenila je Tot Salai.
 
Podsetila je da poštovanje ljudskih prava dovodi do boljeg društvenog razvoja, gde poštovanje, dostojanstvo, pravo na slobodu i sigurnost, pored materijalne bezbednosti predstavlja važan činilac u dobrobiti čoveka.
 
"Poštovanje ličnog dostojanstva i jednakih neotudjivih prava svih ljudi, temelj su slobode, pravde i mira u svetu, a nepoštovanje i ravnodušnost prema pravima čoveka, dovodi do varvarskih postupaka, koji su sramota za savest čovečanstva", navela je Tot Salai.
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 10. decembra, pre 75 godina, usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kojom su afirmisana građanska, politička, ekonomska, društvena i kulturna prava koja bi trebala da pripadaju svakom čoveku bez razlike.
  • Sova

    09.12.2023 18:49
    Na jednoj nadgrobnij ploči je pisalo: "Ovo što si sada ti, nekad sam bio ja. Ovo što sam sada ja, jednom ćeš biti ti".
    Svako će jednog dana biti star, ako bude imao sreče.
    Sve se vraća - sve se plaća.
    Treba misliti o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina