Profesorka ustavnog prava: Ozbiljne nepravilnosti na pokrajinskim izborima, potrebna revizija

Profesorka izbornog i ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da je uočila nekoliko stvari na proteklim pokrajinskim izborima koje dovode u sumnju regularnost izbornog procesa.
Profesorka ustavnog prava: Ozbiljne nepravilnosti na pokrajinskim izborima, potrebna revizija
Foto: 021.rs

Dodala je da je na osnovu svega potpuno jasno da je potrebna temeljna i sveobuhvatna revizija biračkog spiska.

Pajvančić je agenciji Beta rekla da su na pokrajinskim izborima na većim biračkim mestima glasačke kutije bile brzo popunjene, jer su glasački listići, zbog toga što su višejezični, bili velikog formata pa su glasačke kutije bile brzo popunjavane.
 
Dodala je da su potom na biračka mesta bile ubacivane nove glasačke kutije, koje su selotejpom, kanapom i slično bile vezivane za stare, ali mnoge od novih kutija nisu u sebi imale kontrolni listić.
 
"A ako nema kontrolnog listića u glasačkoj kutiji, to se biračko mesto obara i glasovi se ne računaju. To dovodi u pitanje regularnost izbora", kazala je Pajvančić.
Ona je navela da je u Vojvodini bio primetan i veliki broj birača koji su glasali van biračkog mesta, na šta po zakonu imaju pravo, ali je na ovim izborima broj tih glasača bio znatno veći u odnosu na prethodne izbore i na pojedinim biračkim mestima je bio i iznad deset odsto
 
"Mislim da to može biti način prikrivenog uticaja na birače, jer je reč o nepokretnim bolesnicima, starijim ljudima, osobama sa invaliditetom. Neko se potrudio da ode kod njih ranije i da im kaže da mogu da glasaju od kuće. To su, ja bih rekla, sigurni glasovi", ocenila je Pajvančić.
 
Ona je navela da je birački spisak za Pokrajinu pravljen odvojeno pa su, primer radi, studenti dobijali pozive za glasanje za republičke izbore prema mestu boravka, na primer u Novom Sadu, ali su morali da idu u, recimo, Vršac da bi glasali na pokrajinskim izborima, jer tamo ima prijavljeno prebivalište.
"A znamo da ne može dva puta da izađe na izbore, jer mu je prst već poprskan sprejom", rekla je Pajvančić i dodala da je takvim biračima ugroženo njihovo biračko pravo.
 
Dodala je da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu 23. jula ove godine objavilo da u Novom Sadu ima 338.222 birača, a u oktobru su objavili da je taj broj 367.121 birač, dok je prema podacima sa veb prezentacije RIK-a u Vojvodini 337.290 birača.
  • Pićuka

    24.12.2023 08:56
    Ajde sada da vidimo tumačenje naših zakona. Zar nije logično da svaka kutija ima kontrolni listić jer za svaku kutiju postoji prvi glasač. U čemu je onda, uopšte, smisao kontrolnog lisitića ako se nalazi samo u jednoj od, naprimer, pet kutija.
  • Pitam

    23.12.2023 09:25
    Za druga
    Koliko vas koji ovde branite pravo patriJota da izraze svoju volju o budućnosti zemlje u kojoj ne plaćaju porez niti jednu drugu dažbinu od koje živi ova država, koliko vas se ostrvi na frilensere ili male privatnike kad iznesu svoj stav da su nameti koje ova država stavlja pred njih veliki? Razapnete ih. A sad vam je sasvim ok da su ovi uvezeni ravnopravni građani i da mogu da izađu na birališta?
  • Necuveno

    23.12.2023 07:59
    Meni je cudno da se ljudi koji toliko krse zakone uopste nalaze na izborima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina