Još jedan jugoslovenski gigant na prodaju: Medoprodukt ponuđen za 18,69 miliona dinara

Imovina kompanije Medoprodukt iz Donjeg Tavankuta u ponudi je potencijalnim kupcima po početnoj ceni od 18,69 miliona dinara.
Još jedan jugoslovenski gigant na prodaju: Medoprodukt ponuđen za 18,69 miliona dinara
Foto: Pixabay
Ovo je fabrika koja je širom nekadašnje Jugoslavije bila poznata po svom medu, zimnici i Ljutovačkoj rakiji, a završila je u stečaju još 2012. godine, iako je formalno bila u stečajnoj reorganizaciji do 2020. godine, piše Biznis.rs.
 
Fabrika je bila primer uspešne jugoslovenske firme, koja potiče iz pograničnog mesta Donji Tavankut, nedaleko od Subotice. Prerađivala je voće i povrće, a posebno mesto u ponudi zauzimao je med sa ukusima voća i kafe, kao i kesten pire.
Razvijena proizvodnja i predanost zaposlenih, kao i dotadašnje investicije koje su se procenjivale na 27 miliona dolara u zgrade i opremu za proizvodnju, nažalost, nisu bili dovoljni da preživi devedesete, a potom i godine tranzicije.
 
Na javnoj aukciji Agencije za privatizaciju 2003. godine kapital Medoprodukta prodat je za oko milion evra konzorcijumu, u čije ime je ugovor sa Agencijom za privatizaciju potpisao Bogdan Rodić, poznat po vlasništvu nad pivarom MB i osnivaču trgovinskog lanca Roda Marketi.
Akcije Medoprodukta je od tog konzorcijuma 2006. godine kupio Živojin Đorđević, bivši vlasnik subotičke kompanije Fresh&co poznatoj po brendu Next, koji je prodat čuvenoj multinacionalnoj kompaniji Coca Cola.
 
Međutim, dolazak novog vlasnika nije doneo ništa bolje Medoproduktu, a Đorđević je, kao bivši vlasnik i poverilac, predložio da se uvede stečaj 2012. godine.
 
Zaposleni su se borili na sve načine da održe proizvodnju u Medoproduktu i to je trajalo do kraja stečajne reorganizacije i uvođenja "pravog" stečaja u julu 2020. godine. Prema podacima stečajne uprave, na kraju septembra 2023. godine, stečajni bilans vredeo je 428,43 miliona dinara.
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodaje imovinu Medoprodukta u Donjem Tavankutu - i to građevinsko zemljište na dve parcele površine nešto veće od 50.000 kvadrata sa ukupno devet objekata, kao i poljoprivredno zemljište od oko 27.000 kvadrata.
 
Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, kao vlasnik Medoprodukta vodi se preduzeće GVP za preradu papira, štamparske usluge i trgovinu iz Subotice. Ali, to preduzeće je u blokadi ukupno 2.036 dana, uključujući i tri dana u novoj 2024. godini.
  • Сима страхота

    13.01.2024 12:01
    Виц, а можда и није
    Кад вас неко пита што су лечени радикали дошли на власт, покажите му овакве вести, или испричајте овај виц:

    Делегација Србије отишла у САД да купи атомску бомбу од 5 мегатона. Покажу њима Амери бомбу, а кад је дошло до плаћања, наши кажу да немају пара и да би платили трампом.
    -Трампом??? - зграну се Амери. - Шта бисте ви могли да трампите за атомску бомбу, оружје огромне разорне моћи?
    -Па, ето, имамо економске стручњаке исте такве разорне моћи. Трампили бисмо Динкића, Ђелића, Влаховића, Питића и Малог.
    -Седите ту мало, док не размотримо ваш предлог.
    Након кратког времена, ето Амера. Смешкају се.
    -Ваша идеја је прихватљива. Заправо проценили смо да сваки од наведених стручњака има разорну моћ од по 10 мегатона. Хоћете ли једну бомбу од 50 мегатона или више мањих?
    -Ма, не треба нам ни ова од 5 мегатона, само их узмите, као Бога вас молимо!
  • milenko

    08.01.2024 06:25
    demoNkratija
    Prodajte mamu svoju !!!
  • @ovdašnji

    07.01.2024 23:14
    !?
    "i tomos je bio gigant jugoslavije pa je pukao čim više nije bilo juge.."

    uobičajeno OVDAŠNJE lupetanje i širinje nečuvenih laži. Čisto da se zna: Tomos je bankrotirao 2019!!! Silni plusevi uopšte me ne čude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina