"Kreni-promeni": Svi ispitani uzorci vode u Zrenjaninu su nebezbedni, i tako već 20 godina

Aktivisti pokreta "Kreni - promeni" Zrenjanin dostavili su medijima zvanične rezultate ispitivanja vode u tom gradu, na osnovu kojih na svih 39 mernih mesta voda za piće nije bezbedna.
"Kreni-promeni": Svi ispitani uzorci vode u Zrenjaninu su nebezbedni, i tako već 20 godina
Foto: Pixabay
Kako su danas saopštili, analizu je sproveo Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, a rezultate su dobili na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja u okviru akcije "Voda za Vojvodinu".
 
Naveli su da uzorci vode higijenski neispravni u odnosu na zahteve Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. U analizi je reč o fizičko-hemijskoj neispravnosti - neodgovarajućoj organoleptičkoj osobini (miris, boja), povećanju potrošnje kalijum permangata i koncentracije amonijaka, ortofosfata, arsena, bora i natrijuma, sa odgovarajućim predlogom mera.
Dobijeni su i rezultati analiza rađenih na 15 ekočesmi u gradu i naseljenim mestima koji su pokazali da je samo na sedam mesta voda bezbedna i to u Zrenjaninu u Stražilovskoj ulici, Botošu, Elemiru kod škole, Ečki, Knićaninu kod crkve, Melencima, Perlezu i Farkaždinu.
 
Aktivisti "Kreni - promeni" Zrenjanin sproveli su prethodnog vikenda akciju na zrenjaninskoj pijaci povodom 20 godina od zabrane vode za piće u Zrenjaninu, gde su i građanima predstavili zvanične rezultate ispitivanja vode.
Organizovano je i potpisivanje peticije kojom se zahteva sazivanje javne sednice Skupštine Zrenjanina radi rasprave na temu pijaće vode, ali i da na svim javno dostupnim česmama piše "voda nije za piće" i da na računima koje dostavlja JKP "Vodovod i kanalizacija" piše da "voda nije zdravstveno ispravna".
 
Voda u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine rešenjem inspekcije, zbog nedozvoljene količine arsena.
  • Marko

    22.01.2024 10:30
    2003 smo sa Slovenackom firmom dosli da vidimo da ponudimo opremu i montazu. Samozvani strucnjak iz BG. sa jos nekoliko Ceskih radnika je lepio cevi plasticne i reko: mi cemo samo sa peskom da ocistimo sve i Arsen. Moj sef koji radi 40 godina na filtracijama voda za Slovenacku farmaciju Lek i Krku se nasmijao i rekao: bez hemijskog postupka nemoze se Arsen tek tako izbaciti kao ni ostali nusprodukti. Onda su nam trazili 10% inace necemo dobiti posao tako da smo veselo pojeli pasulj sa kobajom i otisli. Analize voda koje smo uzeli pre tog dolaska i u roku 6 sati voznje odneli u Nacionalni laboratorij Slovenije pokazao je da su 50% vece od dozvoljenih granicnih vrednosti sta nam nisu dali da objavimo u Srbiji ovi iz Izvrsnog veca. Nakon 3 dana u firmu u Lj. je dosla Policija jer su iz Laboratorija prijavili otrovne kolicine Arsena sa analize misleci, da je voda iz Slovenije. od 2003 dalje dolazilo je preko 20 firmi iz celog sveta ali mentalitet i lopovluk i geni se nemogu sakriti.
  • Пеђа

    22.01.2024 09:59
    Пеђа
    А који мој се ви буните када већина Зрењанинаца ћути и ово одобрава?! Да је обрнуто одавно би нешто променили и мењали ову Власт! Имам доста фамилије у Зрењанину и сви гунђају али јавно нико несме ништа да каже а камоли промени!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina