Grupa radnika Linglonga "kao robovi": Bez pasoša, radne vize i novca, čekaju da budu deportovani

Grupa indijskih radnika koji rade u Linglongu u Zrenjaninu obratila se za pomoć jer su bez pasoša, radne dozvole su im istekle, žive u neuslovnim objektima, bez dovoljno hrane, a plate im kasne.
Grupa radnika Linglonga "kao robovi": Bez pasoša, radne vize i novca, čekaju da budu deportovani
Foto: 021.rs
Takođe, preti im deportacija.
 
Tara Rukeci Milivojević iz Zrenjaninskog socijalnog foruma kaže za N1 da su oni angažovani od beogradske Čajna enerdži inženjering grupe, a objašnjava da su u "položaju sličnom robovskom".
"Sad smo u trci sa vremenom. Ti radnici svakog momenta čekaju da budu deportovani jer su im vize istekle, a dobili su samo 500 dolara, uz napomenu da je to sve što će videti, a da im firma duguje otprilike dve hiljade dolara", rekla je Rukeci Milivojević za N1.
 
Dve godine i tri meseca je prošlo otkako su novinari otkrili slučaj vijetnamskih radnika angažovanih na gradilištu buduće gumare Linglong u Zrenjaninu.
Sada, kako prenosi N1, svedočimo "reprizi", a ovog puta u pitanju su indijski radnici, koji se takođe žale da su im povređena radna i ljudska prava.
 
"Isti slučaj kao i sa vijetnamskim radnicima, dovedeni su u položaj sličan robovskom", kaže sagovornica N1.
 
Objašnjava da su joj se radnici javili sa više problema - od toga da im nisu isplaćene plate, da im je dat manji deo novca koji im firma duguje, a oni čekaju svaki trenutak da ih kompanija deportuje i Indiju.
 
Drugi problem je što su im oduzeti pasoši, koji su sve vreme bili u kompaniji, a dobijali su ih samo kad je trebalo da novac pošalju porodicima i odmah su ih vraćali, kaže Rukeci Milivojević.
 
"Boravišne dozvole i radne vize su im istekle i oni se u stvari boje zbog toga što nemaju slobodu ni da se kreću, niti mogu da sami urade bilo šta, s obzirom na to da pasoši nisu kod njih", dodaje ona.
 
Rekla je da su smešteni na jednoj od "manje neadekvatnih" lokacija, gde su i Vijetnamci svojevremeno bili relocirani, a da tamo "nemaju osnovne uslove, greju se na grejalice, nemaju police da odlože stvari, nemaju frižider".
 
Oni kažu da 11 radnika koji rade težak fizički posao 10 sati dnevno, šest dana nedeljno, za 700 dolara - što bi po računici ispalo manje nego što je po zakonu - dobiju jednu kokošku ili dva jajeta da podele tokom dana, napominje Rukeci Milivojević.
 
Radnici kažu i da su sami morali da plaćaju odlazak kod lekara i lekove, što, kako kaže sagovornica N1, takođe nije po zakonu.
 
Dodala je da u ugovorima koje je firma potpisala sa radnicima "nema ni jedna tačka koja je u skladu sa zakonom".
 
Takođe, kaže da je pitala da li radnici dobijaju flaširanu vodu, s obzirom na to da voda u Zrenjaninu već 20 godina nije za piće, dok su oni rekli da piju vodu sve vreme, ne znajući da je zabranjena.
 
Na portalu N1 pogledajte prilog o radnicima Linglonga.
  • Bozo

    01.02.2024 16:50
    Smenite nesposobnu direktorku za bzr u minrzs koja ne zna ni naoisani tekst da cita kako treba
  • Ako

    31.01.2024 12:27
    se ovaj narod ne dozove pameti, nema dileme da ce naša deca sutra završiti u ovakvim radnim logorima, obespravljena i eksploatisana do zadnje kapi krvi. To je buduca tekovina koju ce ovakav narod zaveštati svom potomstvu.
  • Robi

    31.01.2024 08:07
    Subotica-Zrenjanin
    Sve vam je to produžena ruka "kneza i gajbe" koji imaju 9-ku i iza nje još 7-8 cifara na privatnim računima. . . zakini malo levo; malo desno; obrsti što možeš; zatvori (ako izgori tim bolje, naplatiš osiguranje); pa onda opet otvori; opet eksploatacija. . . i tako u krug. Najnoviji hit je da se otvaraju firme za zapošljavanje u call centrima koji obavljaju poslove za firmu u Čikagu (radi se o nelegalnom uređivanju vremena vožnje u programu kako bi vozači mogli da voze u SAD po 12 i 16h! I naravno prekovremeni rad od 10-12h za standardnu domaću platicu. Praonica samo takva.)
    Pozdrav za lepe moje Subotičane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina