Zrenjaninski socijalni forum: Kineska kompanija vrši pritisak na indijske radnike

Kineska kompanija i dalje vrši pritisak na indijske radnike u Zrenjaninu, kažu u Zrenjaninskom socijalnom forumu.
Tara Rukeci iz ZSF-a rekla je za N1 da su predstavnici kompanije ponovo bili u smeštaju indijskih radnika i ispitivali ih koliko im kompanija duguje.
 
"Na taj način kompanija vrši pritisak na radnike, ali i na postupak koji se vodi. Budući da su radnici trenutno u svojstvu svedoka u postupku pred tužilaštvom, koji se vodi po prijavi organizacije 'Astra' zbog sumnje na trgovinu ljudima", kazala je Rukeci.

Ona podseća i na to da je posebno opasno to što su radnici za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima potpuno dostupni poslodavcima koji se, kaže, ponašaju kao da ne postoje ni radni ugovori ni institucije Republike Srbije koje su pokrenule postupak po prijavi "Astre".

"S obzirom na to da ni indijska ambasada, ni Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima nisu uradile ništa da ih izmeste sa lokacije na kojoj žive, radnici su potpuno dostupni predstavnicima kompanije koja ih je i eksploatisala. Kompanija nema šta da traži u njihovom smeštaju budući da su institucije uključene u postupak. Problem je i to što se pregovori o platama koje im poslodavac duguje svode na mešetarenje, odnosno na trgovinu kao na pijaci, kao da ne postoje ugovori i Zakon o radu", zaključuje Rukeci.
 
Podsetimo, organizacija "Astra" podnela je ranije prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima, zbog slučaja 11 indijskih radnika angažovanih preko kompanije "China energy engineering group".
 
Kompanija je radnicima ostala dužna više neisplaćenih zarada a za vreme boravka u Srbiji bili su im oduzeti pasoši.
 
Radnici su se žalili na izuzetno loše uslove života i rada, a odredbe njhovih ugovora o radu, po više tačaka su u suprotnosti sa zakonodavstvom.
  • Miloš iz Zemuna

    10.02.2024 06:05
    Meni je bezbroj poslodavaca zakinulo platu jer im se može. "Radi ti, platiću te ja, prijaviću te, ništa ne brini". Išao sam nekoliko puta u inspekciju rada da prijavim kriminalce ali odgovor je "to je tvoj problem". Pokušao sam sam da se izborim protiv kriminalnih poslodavaca međutim MUP je uvek spreman da nam preti i da nas prebija. Tako da ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina