Novinari oslobođeni optužbi za blokade protiv Rio Tinta: "Vlast bi da zabrani čak i izveštavanje"

Aktivista Danijel Mirkov i novinari Sara Mikić i Sava Majstorov, optuženi za organizaciju blokada na protestima protiv Rio Tinta u Somboru, pravosnažno su oslobođeni.
Novinari oslobođeni optužbi za blokade protiv Rio Tinta: "Vlast bi da zabrani čak i izveštavanje"
Foto: 021.rs
Kako je saopštio Pokret slobodnih građana (PSG), protiv njih je vođen postupak zbog toga što su na društvenim mrežama pozivali građane na proteste protiv kompanije Rio Tinto u decembru 2021. godine, koji su se odvijali u više od 50 gradova u Srbiji, odnosno zato što su u svojstvu novinara izveštavali sa skupa u Somboru.
Sudija Snežana Nikolajev je u presudi napisala da se okrivljeni oslobađaju odgovornosti, "jer nije dokazano da su učinili prekršaj za koji je protiv njih podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka".
Prema oceni advokata Aleksandra Petrovića i Žakline Radojković iz pravnog tima PSG, "ovakvi postupci služe isključivo zastrašivanju kako građana, tako i medija, čime vlast pokušava da spreči masovnija okupljanja građana za nepočinstva koja svakodnevno vrši".
 
"Posebno je problematično što su u ovom slučaju optuženi bili novinari, tako da možemo da zaključimo da bi vlast da zabrani čak i izveštavanje sa skupova protiv nje", konstatovao je PSG.
 
Kako navode, "nije čak uvek cilj ni sama presuda, već sam pritisak da se nevini ljudi pravdaju pred sudom što su učestvovali na protestima".
  • Милош од Фрушке Горе

    21.02.2024 09:13
    Па када неко тамо има Силиконску долину ,зашто Србија не би имала Литијумску долину ,ево Нови Сад (Војводина) НАпредњачи већ има Долину Лопова
  • savremenik

    20.02.2024 06:49
    Zbunili se
    Ovo je neočekivano.
  • gradjaninX

    20.02.2024 00:11
    Kada neko poziva na proteste onda je taj neko aktivista. On profesionalno moze da bude adovakt, kuvar, novinar...nevazno je. Aktivizam nije protivzakonit, a Kinezi nek treniraju strogocu u Kini, a ne ovde. Mi jos nemamo para za onakve sisteme pracenja i bodovanja stanovnika zemlje. Da imamo, SNS bi nam svima delio kaznene poene i zabrane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina