FOTO Polja mrtvih ptica: U ataru kod Kikinde više od 800 mrtvih ptica

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo.
Kako navode, među njima su 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.
 
Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno analizama. 
Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica usled trovanja, u ovom delu Evrope.
 
Ove ptice iz porodice vrana hranile su se na poljima u blizini sela gde uglavnom traže razne insekte i njihove larve, te semena biljaka. Upravo tu su najverovatnije pronašle i zatrovane mamke, navode u Društvu za zaštitu ptica.
"U subotu, 2. marta, u večernjim satima poslao sam obaveštenje Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a i naveo da imamo sumnju na masovno trovanje ptica kod Nakova, te da opravdano strahujemo za sudbinu orlova krstaša", kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a.
 
 
U atar su stigli policajci, veterinarski inspektori, te radnici komunalnih službi.
 
"Gačci, sive vrane i svrake ekstremno su važan deo prirode u našim atarima budući da oni prave gnezda i za sebe, ali i za sove i vetruške koje su glavni kontrolori brojnosti glodara. Kada stradaju vrane, ptice grabljivice ostaju bez gnezda i napuštaju staništa, a ubrzo potom eksplodiraju brojnosti voluharica, miševa i pacova koji napadaju useve. Verujem da javnost svakog dana treba podsećati da je region Vojvodine najobešumljeniji predeo Evrope gde je retkost videti drvorede i šumarke, a često nema ni pojedinačnih stabala. To su osnovni razlozi koji su doveli do prenamnoženja glodara i velikih šteta na usevima prošle i ove godine", kaže Kikinđanin Stefan Prekajski, biolog u DZPPS.
  • Sima

    08.03.2024 12:17
    @Šanel od Kokoa

    Stvarno ste smešni. Sa takvim "stručnjacima" propast je zagarantovana. Pa nisu se ptice otrovale na parceli na kojoj su mrtve nađene, pobogu.
  • Милан

    05.03.2024 12:03
    Србија
    С обзиром на стање државе, став владе републике и општу незаинтересованост народа на све проблеме(част мањини која јесте), овакав проблем ће бити стављен у фиоку заборава и никад решен!
  • Nakovčanka

    05.03.2024 08:26
    Kikinda je opasno mesto
    Truju ptice, ali se i mi trujemo i obiljevamo. Ceo naš kraj je zatrovan. Kad idemo u Kikindu svaki dan vidimo kako ,,raste" brdo otpada koji se ne prerađuje niti odvaja. Vode su nam sve zagađene bez prečistača, kao i industrija. Do nas često ovi iz ekologije iz opštine dolaze u grupama biciklovima, kao da čuvaju prirodu, a u stvari samo pune svoje džepove. Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina