Reakcije na napad na novinarku u Inđiji: Kazniti napadača, a svim novinarima omogućiti rad

Udruženja novinara i pojedine stranke i pokreti osudili su fizički napad pripadnika obezbeđenja Opštine Inđija na novinarku portala IN medija i zatražili da vinovnik ovog napada bude kažnjen.
Verica Marinčić je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice, a za to vreme trajao je sastanak predsednika Opštine Inđija i predstavnika mesnih zajednica Čortanovci i Beška.
 
"Videla sam da su u zgradu opštine ušli neki novinari i krenula sam i ja. Zvonila sam i obezbeđenje je otvorilo. Rekla sam da sam novinarka i da sam došla da izveštavam sa sastanka i pustili su me u zgradu", rekla je ona za Udruženje novinara Srbije (UNS).
 
Кada ju je, kako kaže, u hodniku video šef kabineta predsednika opštine i rekao joj da napusti zgradu jer nema akreditaciju, odgovorila je da joj akreditacija nije potrebna za tu vrstu događaja i da su druge kolege nenajavljeno ušle.
Pripadnik obezbeđenja ju je tada uhvatio za ruku i gurao, kako bi je izbacio iz zgrade.
 
"Uhvatio me je čvrsto za nadlakticu i stegao ne bih li ispustila telefon iz ruke. Naravno, nisam htela da dam telefon, a on mi ga je oteo. Odlučila sam da viknem da bi me svi čuli. Кoleginica iz N1 je videla incident i snimila ga. Pripadnik obezbeđenja je tada ustuknuo", navela je ona.
 
U međuvremenu je, dodaje, dala izjavu policiji i prijavila incident.
UNS podseća da je Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano da pripadnik obezbeđenja ne sme fizički da dotakne stranku i da napadač za ovakav postupak mora da odgovara.
 
NUNS: Vlasti moraju svim novinarima obezbediti izveštavanje 
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije podsetilo je predstavnike vlasti da je diskriminacija novinara i medija zakonom zabranjena i da treba da obezbede uslove za njihov nesmetan rad.
 
NUNS smatra da "praksa zabrane novinarima da prisustvuju javnim događajima i odbijanje funkcionera da odgovaraju na novinarska pitanja moraju odmah prestati".
 
Nosioci vlasti, kao je ukazano, moraju svim novinarima obezbediti nesmetano izveštavanje sa događaja koji su od javnog interesa.
 
NUNS je osudilo primenu sile nad novinarkom Vericom Marinčić i pozvalo nadležne da je zaštite i da reaguju u skladu sa ovlašćenjima.
 
PSG: Kazniti odgovorne 
 
Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je postupanje obezbeđenja Opštine Inđija koje je izbacilo novinarku Vericu Marinčić, onemogućivši je da obavlja svoj posao.
 
Poverenik PSG za Inđiju Aleksandar Dragin ocenio je da je to učinjeno kako predsednik opštine Inđija Vladimir Gak i njegov šef kabineta Nemanja Milojević ne bi morali da odgovaraju na neugodna pitanja.
 
"Zahtevamo da svi odgovorni za ovaj događaj budu kažnjeni, jer je nedopustivo da ovakav odnos javnih službenika prema medijima prođe nekažnjeno", rekao je Dragin.
 
Iz pokreta Kreni-promeni navode da pružaju podršku Verici Marinčić i zahtevaju od nadležnih da reaguju.
 
"Zakon o javnom informisanju i medijima zabranjuje diskriminaciju novinara i sakcioniše povredu slobode javnog informisanja zloupotrebom službenog položaja i javnog ovlašćenja", kažu iz Kreni-promeni.
  • Nece biti bolje

    05.03.2024 18:26
    Nece biti bolje dogod ne izbambusate one koji vas napadaju.
  • Aleksej

    05.03.2024 09:15
    Srpska Nasilna Stranka
    Cuj vlasti moraju?!

    Pa vlasti ovo i rade a ne neko levi.
  • Lalo

    05.03.2024 09:14
    hau jes no
    "UNS podseća da je Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano da pripadnik obezbeđenja ne sme fizički da dotakne stranku"

    Hau jes no.

    Prema istom zakonu pripadnik obezbeđenja može da:

    legitimiše lica

    upotrebi fizičku silu

    upotrebi vatreno oružje ukoliko ima odgovarajuću licencu

    zadrži lice na objektu protiv njegove/njene volje do dolaska policije

    itd.

    Pročitajte zakon. Kada smo 2014. godine upozoravali da obezbeđenje dobija parapolicijska ovlašćenja, niko nije trepnuo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina