LSV-Vojvođani: Osnovati Banatski univerzitet u Zrenjaninu - da mladi ostanu u ovom gradu

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani pokrenuli su u Skupštini Zrenjanina inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta.
LSV-Vojvođani: Osnovati Banatski univerzitet u Zrenjaninu - da mladi ostanu u ovom gradu
Foto: 021.rs
Kako navode u saopštenju, Zrenjanin je u periodu od deset godina, između dva popisa, izgubio oko 17.000 stanovnika.
 
"Mladi odlaze iz našeg grada jer nemaju mogućnost da se zaposle, a pogotovo da se zaposle u skladu sa svojim interesovanjima i da za svoj rad adekvatno zarađuju. Jedan od najvećih problema je činjenica da Zrenjanin nema univerzitet, pa mladi odlaze da bi se školovali u nekom drugom gradu", navode iz LSV-Vojvođani.
Zbog toga su odlučili da je "krajnje vreme" da se ponovo pokrene inicijativa za osnivanje Banatskog univerziteta.
 
"Jedan od direktnih načina da zadržimo mlade ljude u našem gradu, jeste da im pružimo priliku za obrazovanje koje će biti dostupno i onima koji nemaju novca za studiranje u drugom gradu, ali i da obezbedimo raznovrsniju ponudu obrazovnih profila i više mogućnosti za izbor. Na ovaj način, mladima bi se ponudio konkretan razlog da ostanu u Zrenjaninu, ali bi se privukli i studenti iz drugih sredina", navode iz ove stranke.
Osim ovoga, navode i da bi se na taj način pozitivno uticalo na ekonomski razvoj Zrenjanina, što bi ga učinilo i konkurentnijim i boljim mestom za život.
 
"Zrenjanin ima mogućnost za osnivanje univerziteta. Stožer univerziteta bili bi Tehnički fakultet 'Mihajlo Pupin' i Visoka tehnička škola strukovnih studija, ali bi se osim Zrenjanina uključila i druga banatska mesta, pre svega Kikinda i Vršac. Banatski univerzitet bi mogao da okupi profesore iz Zrenjanina i regiona koji danas predaju u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima koji bi onda mogli da prenose znanje u našem gradu. Lokalna vlast mora građanima i građankama ponuditi razloge za ostanak", dodaju iz LSV-Vojvođani.
  • B

    13.03.2024 16:31
    fasciniran gluposcu
    Ne mogu ni jedan smislen predlog da izbace.
    Da li nasi dragi ljigasi shvataju da je drzavni univerzitet u NS-u pred kolapsom?
    Dobro imacemo sociologa, turizmologa i tralala menadzera, ali nema prijavljenih ni na matematici ni na fizici i svi su u minusu...
  • Ejjjjjj

    13.03.2024 06:52
    Ta nemoj
    Vuk dlaku menja ali ćud nikada. Neće vas slobodarski patriotski narod Vojvodine.Pokušavali ste da zavađate Mađare i Srbe ali vam neće uspeti.NAROD ZNA SVE !
  • Žile

    12.03.2024 22:00
    Prvo grad treba da reši vodu, a ondak sve ostalo. Što bi mi Lale kazali "Prvo fruštuk, ondak naput"....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina