Ministarstvo: Nećemo saopštiti nalaz kontrole zbog akušerskog nasilja da se ne bi omela istraga

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je izvršena spoljna kontrola u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, nakon što je porodilji Marici Mihajlović preminula beba.
Ministarstvo: Nećemo saopštiti nalaz kontrole zbog akušerskog nasilja da se ne bi omela istraga
Foto: Pixabay
Međutim, kako je saopštilo ministarstvo, ne mogu da saopšte nalaze tog izveštaja kako se ne bi "ometalo vođenje istražnog postupka".
 
Ministarstvo je u saopštenju navelo da Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici vodi istražni postupak protiv okrivljenog lekara zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći, kao i da je istraga proširena u vezi sa postupcima koji su doveli do posledica po oštećenu J. I.
Izveštaj je dostavljen i Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju.
 
Podsetili su da je Komisija za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika Opšte bolnice u tom gradu imenovana rešenjem ministarke Danice Grujičić, kao i da je 4. marta izradila izveštaj o slučaju stručnog postupanja i ponašanja prema porodilji Marici Mihajlović.
U tom izveštaju je, kako je dodalo ministarstvo, sadržan zaključak nadzornika sa mišljenjem o posledici po zdravlje pacijenta sa Predlogom mera za otklanjanje uočenih nedostataka.
 
Porodilja Marica Mihajlović iz Šida optužila je doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, koje je dovelo do smrti njene novorođene bebe u januaru ove godine, a obdukcija je pokazala da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Nikola

    21.03.2024 15:04
    To je informacija od javnog značaja i ministarstvo nema nikakvo pravo da je ne saopšti, ali u normalnoj državi.
  • Hahahaha

    21.03.2024 12:02
    Ovi su nestvarni
    Neverovatno
  • Nino

    21.03.2024 11:38
    Gd
    Zašto ne daju ceo izveštaj obdukcije? Pokazali samo deo sa objašnjenjima, a ostalo se krije. Zašto se krije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina