Maja Gojković: Zrenjanin prestonica kulture Srbije sledeće godine

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisali su danas u tom gradu ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2025. godine.
Na taj način, kako je Gojković navela, Zrenjanin je treća prestonica kulture u Srbiji i prvi grad u Vojvodini koji je poneo tu titulu i podsetila da je u konkurenciji bilo još osam gradova i opština.
 
"Program grada Zrenjanina sa kojim je izašao pred komisiju je bio posebno inovativan i sam naziv "Meandri grada-tokovi kulture" prožima tradiciju ovog grada, multikulturalnost, istriju grada sa nečim modernim želeći da spoje kulturu sa svim građanima Zrenajnina i da napravi mostove ka modernim sadržajima", rekla je ona.
Izrazila je zadovoljstvo jer je posebno značajan i sadržajan programski deo u sklopu kog je predviđeno da oko 100 novih programa bude kreirano za Prestonicu kulture u 2025. godini i da je projektom predviđeno i 10 infrastrukturnih projekata.
 
Posebno je ukazala da je raduje činjenica da Zrenjanin ima i komponentu o kojoj drugi gradovi nisu toliko razmišljali, a to je da ima veliku podršku svojih sugrađana, kao i u svim ustanovama kulture, civilnog sektora i međunarodnu podršku – Grada Temišvara koji je nedavno bio Evropska prestonica kulture, a da će imati i podršku Grada Novog Sada i pokrajinske administracije.
Podsetila je na to da je u prethodne tri godine 40 gradova i opština konkurisalo za titulu Prestonice kulture Srbije, što pokazuje da za to postoji veliko zanimanje.
 
"Mi svi volimo Beograd, volimo Novi Sad, ali život postoji svuda širom Srbije i širom Vojvodine i svaki grad treba da ima svoju šansu da razvija kulturu jer, kultura jednostavno pripada svima i to ovim projektom i dokazujemo", poručila je Maja Gojković.
 
Gradonačelnik Salapura kazao je da će titula Prestonice kulture doprineti dobroj promociji Zrenjanina i poboljšanju kulturne scene na teritoriji tog grada
 
Zrenjanin se predstavio umetničkim konceptom "Meandri grada – tokovi kulture", sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike, ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada, a koji će biti realizovan u okviru četiri celine: "Banatsko izobilje" – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, "Arhiotipija" – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, "Ambasada kulture" – posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi nudi više od 50 novih umetničkih projekata.
 
Takođe je navedeno da je Zrenjanin kandidovao i 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.
  • Maja

    30.03.2024 05:45
    Da li mogu Zrenjaninci da žive u gradu sa vodom?
  • pavle

    29.03.2024 18:46
    mafija
    ovo jako boli
  • Mila

    28.03.2024 17:16
    Kakva sramota i bezobrazluk. Kako grad koji nema pijaću vodu mozeda da bude grad "kulture" u 21.veku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina