Usvojen srednjoročni plan grada Subotice, opozicija smatra da je neozbiljan

Odbornici Skupštine grada Subotice su danas doneli odluku o usvajanju srednjoročnog plana Grada za period od 2024. do 2026. a koji je opozicija ocenila kao "neozbiljan".
Usvojen srednjoročni plan grada Subotice, opozicija smatra da je neozbiljan
Foto: 021.rs
Opozicija je kritikovala i izgradnju solarnih elektrana planiranu na poljoprivrednom zemljištu umesto, kako su naveli, na zemljištu koje se ne obrađuje niti izdaje u zakup.
 
Zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern (SVM) rekao je da je planom predviđeno proširenje vodovodne i kanalizacione mreže u pojedinim mesnim zajednicama.
U narednom periodu predviđeno je i zatvaranje i sanacija nesanitarne deponije "Aleksandrovačka bara" i izgradnja objekta ambulante na Paliću.
 
Opozicija smatra da je "pristup lokalne vlasti prema planiranju budućnosti Subotice neozbiljan".
"Tu je reč o "kopi-pejst" (prepisanom) dokumentu koji je zakonska obaveza i faktički se radilo na otaljavanju tog posla", ocenio je predstavnik Pokreta građanske Subotice (PGS) Miroslav Milojević.
 
Kazao je da plan "treba da bude urađen mnogo ozbiljnije, da je predstavljen javnosti", i da imamo izveštaj i za prethodni period šta je rađeno, ali, kako je naveo, u ovom planu to ne vidimo".
 
Takođe, opozicija je kritikovala i predlog da se solarne elektrane grade na poljoprivrednom zemljištu.
 
"To zemljište je druge klase, vrlo visokog kvaliteta, na kom se mogu gajiti poljoprivredne kulture", kazao je on.
 
Subotica, kako je naveo, "raspolaže sa više od 3.000 hektara površina koje se ne obrađuju i ne izdaju se u zakup i to bi bilo odlično mesto za građenje solarne elektrane".
Naveo je da zakonom nije predviđena izrada studije uticaja na životnu sredinu.
 
Upozorio je da "solarni paneli sadrže otrovan hemijski element – kadijum", koji, kako je kazao, "ako uđe u zemlju, on zagađuje i zemlju i vodu“.
 
Kern je naveo da će se prvo raditi strateški uticaj na životnu sredinu a da će se, kod izrade projekta raditi i analiza uticaja na životnu sredinu, što je propisano i zakonom.
 
Kazao je da je "izgradnja solarnih elektrana  jako bitna za Srbiju", te da se "obnovljivi izvori moraju graditi u celoj zemlji".
 
"Solarne elektrane su vrlo efikasne zbog klimatskih promena. Sve više imamo sunčanih dana što pogoduje ovom sistemu dobijanja energije“, kazao je Kern.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina