U Zrenjaninu počela 50. Pesnička štafeta

Jubilarna 50. "Pesnička štafeta" koju organizuje Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina počela je danas obilaskom nekoliko osnovnih škola.
U Zrenjaninu počela 50. Pesnička štafeta
Foto: 021.rs
Ovogodišnja manifestacija predvođena književnikom Urošem Petrovićem, koji će se deset dana sretati i družiti sa mladima, trajaće do 19. aprila, a završna svečanost održaće se 24. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina.
 
Uroš Petrović i bibliotekari zrenjaninske biblioteke obići će 60 škola u Banatu i Bačkoj, družiti se sa osnovcima koji će predstaviti svoje talente, ali i učestvovati u takmičarskom delu programa sa svojim pesmama koje su povodom manifestacije napisali.
Povodom jubilarne 50. Štafete, kao učesnice priključile su se i škole iz Segedina i Temišvara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku.
 
Na ovogodišnjoj Štafeti biće predstavljena i antologija "Pedesetica" koju je priredio Uroš Petrović, a koju čine izabrane pesme dosadašnjih gostujućih književnika koji su vodili manifestaciju. Antologiju je ilustrovao Mladen Anđelković.
 
Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi.
 
Urednica kulturnih programa zrenjaninske biblioteke Jelena Đorđević Perc navela je da se, ukoliko se ima u vidu da svake godine manifestacija okupi oko 10 hiljada učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, može, kroz 49 godina postojanja manifestacije govoriti o generacijama koje su dale svoj trajni doprinos razvoju manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.
  • lila

    09.04.2024 08:08
    Respekt
    za entuzijazam i negovanje duha i kulture. To će nas
    spasiti od propadanja.
    Čestitam jubilej i to treba promovidati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina